Site icon Glasul.info

TINERII DIN CERNĂUŢI AU SĂRBĂTORIT ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEŞTI

TINERII DIN CERNĂUŢI AU SĂRBĂTORIT ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEŞTI, Foto: zorilebucovinei.com

TINERII DIN CERNĂUŢI AU SĂRBĂTORIT ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEŞTI, Foto: zorilebucovinei.com

Ziua Universală a Iei româneşti este sărbătorită de românii din întreaga lume la 24 iunie, de Sânziene, de praznicul Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în scopul păstrării tradiţiei portului popular. Este un eveniment global, iniţiat în 2013 şi coordonat de comunitatea online „La Blouse Roumaine”. Deci, sărbătorirea Zilei Iei este o hotărâre a mai multor oameni, care comunică prin rețele de socializare, în scopul păstrării patrimoniului nostru cultural, inclusiv a iei româneşti.

TINERII DIN CERNĂUŢI AU SĂRBĂTORIT ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEŞTI

Al doilea an la rând, la Cernăuţi un grup de tineri români din capitala Bucovinei, comunicând prin reţelele de socializare, au susţinut propunerea Svetlanei Ursu, directoarea Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească a Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești(director Iurie Levcic), de a promova cămaşa naţională românească.

Ieri, tinerii din ţinut s-au adunat la Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, unde s-au prins împreună într-o horă tradiţională, pentru a nu uita şi păstra identitatea românească, a demonstra specificul portului  nostru naţional, că am moştenit această comoară inestimabilă de la strămoşii noştri, trăitori de veacuri pe aceste meleaguri din Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare.

Diana TOMA

Foto: „Zorile Bucovinei”

Sursa: zorilebucovinei.com

Exit mobile version