La 2 iulie 1504 isi incepea domnia Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare

La 2 iulie 1504, Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, devenea domnitor al Moldovei. Va domni pana in 20 aprilie 1517, fiind urmat la tron de  fiul său, Ștefăniță Vodă.

Bogdan al III-lea, cunoscut in istorie si ca Bogdan Orbul, a fost  fiul lui Ștefan cel Mare și al doamnei Maria Voichița (fiica lui Radu cel Frumos). La moartea lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea avea 25 de ani.

La 2 iulie 1504 isi incepea domnia Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare

Despre numele sau, Bogdan al III-lea Orbul sau “cel orb”, porecla i s-ar datora cronicarului Grigore Ureche, care il numeste pe domnitor in letopisetul sau Bogdan Vodă cel Orb și Grozav. Cel mai probabil, Bogdan al III-lea a fost ranit la un ochi in timpul bataliei de la Codrii Cosminului din 1497.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro
Bogdan al III-lea Orbul sau "cel orb"
Bogdan al III-lea Orbul sau “cel orb”

” Printre cei răniți în luptă era fiul și moștenitorul lui Ștefan (după moartea fiului mai mare Alexandru), viitorul domnitor Bogdan cel Orb (Bogdan al III-lea), care în bătălie a pierdut un ochi din cauza lanciei unui cavaler polonez. Boierii din preajma lui Bogdan au povestit după luptă că acesta ar fi continuat să se bată totodată strigând de durere. Deși au recunoscut că Bogdan “le nimerea mai mult alăturea”, ei continuau să afirme că urletele, avântul și înfățișarea unui om cu un ochi scurs pe obraz ar fi avut un efect nu tocmai de întărire a încrederii și siguranței asupra nobililor polonezi care-l vedeau.”

Disputele cu Polonia

Dupa ce a urcat pe tronul Moldovei, Bogdan al III-lea a avut mai multe motive de lupta impotriva polonezilor: fiind refuzat de doua ori atunci cand a cerut mana Elisabetei, sora regelui Poloniei, Bogdan se razbuna pustiind asezarile sudice ale Poloniei.

Dupa moartea regelui Poloniei, Bogdan primeste insa ajutor din partea polonezilor atunci cand Moldova este devastata de atacurile tatarilor dintre 1510-1512.

Note:

[1] Alexandru D. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiană, Ed. Cartea Românească, București, 1925

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Declar luna septembrie, LUNA - "AVRAM IANCU"!

sâm iul. 2 , 2016
Ca Președinte al Fundației, “Ideea Contemporană”, ca membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ca militant cultural și ca reprezentant al Societății Civile din România, declar luna septembrie, “LUNA – AVRAM IANCU”! Identitatea mea românească, frăția mea de spirit, sânge și Tricolor cu […]
TESTAMENTUL LUI AVRAM IANCU, TRICOLOR DE LUPTĂ!

Poate vă place și:

libris.ro