RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 2 iulie 1504 isi incepea domnia Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare

Print Friendly, PDF & Email

La 2 iulie 1504, Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, devenea domnitor al Moldovei. Va domni pana in 20 aprilie 1517, fiind urmat la tron de  fiul său, Ștefăniță Vodă.

Bogdan al III-lea, cunoscut in istorie si ca Bogdan Orbul, a fost  fiul lui Ștefan cel Mare și al doamnei Maria Voichița (fiica lui Radu cel Frumos). La moartea lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea avea 25 de ani.

La 2 iulie 1504 isi incepea domnia Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare

Despre numele sau, Bogdan al III-lea Orbul sau “cel orb”, porecla i s-ar datora cronicarului Grigore Ureche, care il numeste pe domnitor in letopisetul sau Bogdan Vodă cel Orb și Grozav. Cel mai probabil, Bogdan al III-lea a fost ranit la un ochi in timpul bataliei de la Codrii Cosminului din 1497.

Bogdan al III-lea Orbul sau "cel orb"

Bogdan al III-lea Orbul sau “cel orb”

” Printre cei răniți în luptă era fiul și moștenitorul lui Ștefan (după moartea fiului mai mare Alexandru), viitorul domnitor Bogdan cel Orb (Bogdan al III-lea), care în bătălie a pierdut un ochi din cauza lanciei unui cavaler polonez. Boierii din preajma lui Bogdan au povestit după luptă că acesta ar fi continuat să se bată totodată strigând de durere. Deși au recunoscut că Bogdan “le nimerea mai mult alăturea”, ei continuau să afirme că urletele, avântul și înfățișarea unui om cu un ochi scurs pe obraz ar fi avut un efect nu tocmai de întărire a încrederii și siguranței asupra nobililor polonezi care-l vedeau.”

Disputele cu Polonia

Dupa ce a urcat pe tronul Moldovei, Bogdan al III-lea a avut mai multe motive de lupta impotriva polonezilor: fiind refuzat de doua ori atunci cand a cerut mana Elisabetei, sora regelui Poloniei, Bogdan se razbuna pustiind asezarile sudice ale Poloniei.

Dupa moartea regelui Poloniei, Bogdan primeste insa ajutor din partea polonezilor atunci cand Moldova este devastata de atacurile tatarilor dintre 1510-1512.

Note:

[1] Alexandru D. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiană, Ed. Cartea Românească, București, 1925


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline