De ce trebuie sa afisam harta Romaniei Mari?

Acest articol nu are drept scop atacarea unor grupuri sau persoane care folosesc o harta a „Romaniei Mari” care cuprinde doar teritoriul actual al Romaniei si al Republicii Moldova.

Nici macar nu ma intereseaza cine foloseste aceasta harta si nu ma intereseaza nici daca cineva va lasa comentarii la acest articol in care sa aduca argumente de ce trebuie folosita harta aia si considera ca eu am o pozitie gresita.

De ce trebuie sa afisam harta Romaniei Mari?

Care e problema cu aceea harta? E o harta falsa a Romaniei, Romania Mare dintre cele doua razboaie mondiale cuprindea si Bucovina de Nord, Cadrilaterul, Tinutul Herta, Tinutul Hotinului (Nordul Basarabiei, astazi in Ucraina) si Bugeacul (Sudul Basarabiei, tot in Ucraina).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Astfel si sloganul „Basarabia Pamant Romanesc” nu isi are rostul cand e pus langa o astfel de harta, find reprezentata doar Republica Moldova (doua treimi din teritoriul Basarabiei).

Argumentul ca harta reprezinta realitatea politica si istorica actula (existenta a doua state romanesti) e lipsit de sens.

Daca vrem sa prezentam realitatea polica a momentului, trebuie sa reprezentam harta cu granita intre Romania si Republica Moldova, pentru ca asta ar insemna sa vorbim de realitatea politica: sa recunoastem granitele.

Si daca e sa vorbim de realitatea istorica, atunci trebuie sa tinem cont de granitele Romaniei in perioada interbelica.

Sunt de acord ca pe moment nici nu se pune problema ca Bugeacul sau Bucovina de Nord sa reintre in granitele Romaniei si ca in primul rand trebuie realizata unirea cu Republica Moldova.

Dar aceeasi situatie e si in cazul ungurilor, au avut si ei „o Ungarie mare”(de fapt o provincie autonoma a Imperiului Austro-Ungar) si daca ar fi sa ne referim la realitatea politica actuala, atunci ne putem intreba: Sibiul, Brasovul, Hunedoara, cand vor mai face parte din Ungaria?

Croatia cand va mai face parte din Ungaria? Transcarpatia cand va mai face parte din Ungaria?

Estul Austriei cand va mai face parte din Ungaria? Dar in ciuda acestui fapt ungurii folosesc tot timpul harta Ungariei mari, cuprinzand toate teritorile care au facut parte din Ungaria intre 1867 si 1918.

Nu o sa vedem niciodata la unguri o harta care sa cuprinda doar teritoriul actual al Ungariei, nordul Ardealului si sudul Slovaciei.

Asta pentru ca la ei Ungaria mare, desi o idee utopica, este un simbol, un ideal. De ce sa nu fie si la noi Romania Mare un ideal?
Iar daca este deja, cea ce cred, atunci avem datoria sa folosim adevarata harta a patriei noastre: harta Romaniei Mari.

Insa acum, unii pot sa imi reproseze ca daca tot vreau o harta mare, trebuie sa folosesc o harta care sa cuprinda si Transnistria, Maramuresul de Nord, Timocul, Banatul de Vest, Partiumul, Pocutia, zona Vidin din Bulgaria, etc, ca si acestea sunt teritorii romanesti.

Da, sunt teritorii romanesti, insa nu au facut parte niciodata din Romania Mare.
Romania Mare nu a fost cel mai mare stat pe care l-am fi putut avea, insa a fost statul pe care ni l-a lasat Dumnezeu.

https://youtube.com/watch?v=aRzOir24OMc

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne implicam pentru romanii din teritorile care nu au facut parte din Romania Mare.
Noua Dreapta a aratat ca nu este indiferenta fata de situatia romanilor din Timoc si Bulgaria.

Dar romanul abia daca mai invata la scoala ca a existat o Romanie Mare, cred ca cea mai mare parte a romanilor habar n-au ca la sud de Dunare, in Timoc, traiesc 400.000 de romani. Din cate am observat, cei mai multi se uita ciudat numai cand vad harta Romaniei Mari.

Deci sa promovam o harta cu toate aceste teritorii ar insemna ca majoritatea sa stie de ce aceste teritorii au fost puse pe harta. Tot ce ar face o astfel de harta ar fi sa creeze confuzie si sa dea nastere la sute de intrebari.

Deocamdata este important ca fiecare roman sa cunosca ce reprezinta Romania Mare si sa promoveze aceasta harta, sa se mandreasca cu si sa o afiseze peste tot.
Romania Mare a existat, ea este un ideal spre care tinde nationalismul romanesc. 1 decembrie 1918 nu a fost finalul unirii romanilor dar a fost punctul culminant, un reper la care sa ne raportam (deocamdata).

Traiasca Romania Mare!

Autor: Gheorghe Haiduc-ND Cluj

Sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

11 iulie 1917 - Armata română înfrânge armata germană în Bătălia de la Mărăști

lun iul. 11 , 2016
La 11 iulie 1917, Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, înfrânge armata germană (11 iulie – 19 iulie), în Bătălia de la Mărăști. Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între 11 iulie și 19 iulie 1917 […]
primul Razboi Mondial, 11 iulie 1917 - Armata română înfrânge armata germană în Bătălia de la Mărăști

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News