11 iulie 1917 – Armata română înfrânge armata germană în Bătălia de la Mărăști

La 11 iulie 1917, Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, înfrânge armata germană (11 iulie – 19 iulie), în Bătălia de la Mărăști.

Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între 11 iulie și 19 iulie 1917 și a fost o operațiune ofensivă a armatei române și armatei ruse cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană. Operațiunea a fost planificată a se desfășura în paralel cu operatiunea ofensivă de la Nămoloasa la care s-a renunțat între timp.

11 iulie 1917 – Armata română înfrânge armata germană în Bătălia de la Mărăști

“A fost o bataie crancena care, socot eu, a consacrat din nou in chip stralucit valoarea ostasului nostru.Pozitia inamica a fost rupta la Mărăști in ziua de 11 iulie.O sa vedeti satul si organizarea intregii pozitii si o sa va dati socoteala de toate. Aici nu este nevoie de vorbe mari.Faptele vorbesc singure.Spartura a fost asa de violenta si neasteptata, incat germanii au parasit in cea mai mare graba nu numai pozitia, ci si campurile, unde si-au avut asezamantul de capetenie si de unde nu mai credeau sa iasa pana la incheierea pacii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

A doua zi, spartura s-a largit catre Vizantea.A treia zi catra Soveja.A patra catra granita.N-a fost o retragere.Depozitele pline de materiale si munitiuni, tunurile, chesoanele si armele abandonate pe toate drumurile si rapile, dovedesc cu ce fel de fuga am avut de-a face. In tot timpul, soldatii si ofiterii nostri s-au batut cu un avant care a cutremurat pe toti cei ce-au putut fi martori la infricosata lor vitejie… In curand, cand veti vedea toate locurile pe unde a trecut furtuna, o sa va dati sama mai bine de tot ce s-a petrecut si ce insemnatate are pentru ostirea noastra ziua de 11 iulie.”, Mihail Sadoveanu, Mărăști 

Trei nume dragi, de aci ‘nainte

Rămane-vor de-apururi sfinte

Intregi suflărei romaneşti:

Oituz, Mărăşti şi Măraşeşti.

Din câtă faptă vitejească

Făcut-a fata strămoşească,

Nu poţi mai mandră să găseşti

Ca Mărăşeşti, Oituz, Mărăşti.

Acolo, toti caţi au luptat,

Câţi au pierit câţi au scpat,

Sunt sfinţii ţărei româneşti

Din Marăşeşti, Oituz, Mărăşti,

Acoto, voi ati înfrăţit

Un neam de secoli răsleţit

Ş’aţi scris cu slovă din topùz

Pe Marasesti, Mărăşti, Oituz;

Trei mari şi sfinte cimitire

Ce sunt trei lauri pe-o oştire,

Trei mândre fapte vitejeşti.

Oituz. Mărăşti şi Mărăşeşti.

Ţu Românie, astăzi mare,

Intr-o slăvită instrunare

Trei nume scumpe să cinsteşti:

Oituz. Mărăşti şi Mărăşeşti. “, LUCA VASILE , sergent miliţian, noiembrie 1919[/alert-success]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Iohannis a promulgat legea care obliga supermarketurile sa vanda 51% produse romanesti

lun iul. 11 , 2016
Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, lege prin care supermarketurile din Romania sunt obligate sa se asigure ca 51% din produsele alimentare de pe rafturi sunt produse romanesti. Iohannis a promulgat legea care obliga supermarketurile […]
Iohannis a promulgat legea care obliga supermarketurile sa vanda 51% produse romanesti

Poate vă place și:

libris.ro