In urma publicarii articolului nostru legat de practicile neortodoxe ale marilor retaileri din Romania, am fost contactati din partea companiei Kaufland cu privire la aspectele prezentate in articol.
Publicam astfel dreptul la replica pentru compania Kaufland Romania:
Pozitia Kaufland cu privire la articolul „Romania este jefuita nemteste in timp ce ANAF-ul vaneaza babutele care vand verdeturi”
Cu toate ca noi n-am mentionat nici macar o data numele companiei Kaufland in articolul nostru, un reprezentant al companiei ne-a contactat deoarece a considerat ca articolul “prezinta opinii ce nu au la baza dovezi ce leaga compania de acele fapte”.
Pe 13 iulie 2016, Catalin Tache publica in enational.ro articolul “Romania jefuita de gigantii germani”, in care semnala in mare masura cam aceleasi lucruri pe care le-am sesizat si noi. Am strans informatii si sesizari despre neregulile semnalate de catre cumparatorii romani care au avut ghinionul unor experiente nefericite in marile lanturi de magazine din Romania.
Potrivit unui articol din apropotv.ro, Kaufland se afla pe locul doi in topul celor mai reclamate hipermarket-uri din Romania, insa cu toate acestea magazinele Kaufland se afla in continuare printre cele mai preferate supermarketuri de catre romani:
Principalele nereguli constatate de catre inspectorii ANPC sunt diferentele dintre preturile afisate la raft si cele incasate la casa de marcat, neincadrarea in cantitatea neta declarata, prezentarea produselor intr-o forma diferita decat cea data de producatori, lipsa traducerii in limba romana de pe ambalajele produselor, etc
Evaziunea fiscala
Pretul de la raft nu corespunde cu cel de la casa
Carmen Plesea a publicat pe blogul sau un astfel de incident petrecut la magazinul Kaufland Colentina, in care a sesizat in urma verificarii bonului ca platise pentru produse pe care nu le cumparase: (VIDEO) Carmen Plesea, furata la casa de marcat. Ca si Carmen Plesea sunt si alti multi romani care au constatat in supermarketurile din Romania ca pretul de la raft nu corespundea cu pretul de la casa de marcat.
Greseala cumparatorilor
Alte incidente asemanatoare:
- Activenews.ro: La Kaufland, un client a fost furat la casa de marcat printr-o metodă inedită
- Observatorulph.ro: Ce-a pățit un client al Kaufland, la casa de marcat
- Internet-bun.info: Loredana Lascu: „M-ai furat Kaufland, prima data te-am iertat. M-ai furat Kaufland a doua oara …
….. si lista ar putea continua cu exemple din magazinele din toata tara.
Nu-ti trebuie un IQ prea mare ca sa ajungi intr-un final sa te intrebi de ce nu prea se intampla erori in beneficiul clientilor ci doar al casei de marcat, dovada stand profiturile uriase pe care marile lanturi de magazine le fac in Romania. Daca toate “erorile” de la casa de marcat din supermarketuri sunt in dezavantajul clientului, atunci multi ar inclina sa creada mai degraba ca nu sunt greseli, ci furturi (legale, cu voie de la “stapanire”)!
Injectarea cu apa a produselor si apoi congelarea lor
Un comentariu interesant a venit din partea unui cititor care a sarit in apararea supermarketurilor:
Reactiile cititorilor nostri ne dovedesc ca marile lanturi de magazine din Romania mai au mult de lucru in ceea ce priveste imbunatatirea imaginii si a relatiei cu clientii, in principal trebuie sa inteleaga ca este necesar sa tina cont si de interesele nationale si locale ale cetatenilor din Romania, nu doar de cele ale patronilor de multinationale.
Poate cele mai interesante reactii vin insa din partea romanilor din diaspora, care ne-au semnalat ca magazinele din strainatate apartinand acelorasi retaileri prezenti pe piata din Romania, au o relatie diferita in ceea priveste consumatorii, mult mai buna, si .. preturi mult mai mici decat in magazinele din tara noastra, cu toate ca in tarile respective nivelul de trai si puterea de cumparare sunt mai ridicate, salariile fiind chiar si de cateva ori mai mari decat cele din Romania.