Istorie

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

La 3 august 1919, Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești. Oastea Regatului Romaniei intra in premiera in vara anului 1919 in Banat, pentru a prelua administratia fostelor comitate Timis, Torontal si Caras-Severin.

Primaria Municipiului Timisoara a organizat un program special pentru a marca ziua de 3 August, care reprezinta de altfel si ziua orasului. Miercuri, 3 august 2016, incepand cu ora 09:00, a avut loc o manifestare in Piata Petru Maior, in zona Andrei Saguna, depunandu-se din partea autoritatilor locale mai multe coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat in fruntea trupelor romane care au intrat in Timisoara, la 3 august 1919.

[info]Vetre manastiresti din Transilvania si Maramures[/info]

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

In fiecare an, timisorenii sarbatoresc ziua de 3 August, o zi care marcheaza un moment de rascruce in istorie prin instaurarea administratiei romanesti.

“Ziua Timişoarei, 3 August, a de­­venit ziua oraşului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Ti­mişoara, la 3 august 1919, şi in­staurarea administraţiei româneşti. Im­portant este ca timişorenii să simtă că 3 August este nu doar o sărbătoare a oraşului, ci este sărbătoarea lor. Pe 3 August 1919, în Timişoara se insta­u­ra administraţia românească. În toamna anului 1918, după înfrângerea tru­pelor aus­tro-ungare, Banatul a fost ocu­pat de trupele An­tan­tei. La 14 noiembrie 1918, în Timişoara au intrat unităţi militare sârbe, iar la în­ceputul lu­nii decem­brie 1918 ele au fost urmate de cele fran­ceze. În anul următor, la Con­fe­rinţa de Pace de la Paris, a în­ceput o dezbatere asupra apar­tenenţei Banatului. Con­fe­rin­ţa ho­tărăşte dezmem­bra­rea te­ri­torial-admi­nis­trativă a Ba­na­tului istoric: două treimi din te­ritoriu revine României şi o treime Regatului Sârbo-Croa­to-Sloven.  Zona re­venită Ro­­mâniei cu­prin­­dea şi oraşul Ti­mişoara. În acest context, la 28 iulie 1919 a în­ceput procesul de instaurare a admi­nistraţiei româneşti. El s-a fi­nalizat pe 3 august prin intrarea în oraş a primelor unităţi ale ar­ma­tei operative române.”, scrie primariatm.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

o zi ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

o zi ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

o zi ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago