Istorie

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

La 3 august 1919, Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești. Oastea Regatului Romaniei intra in premiera in vara anului 1919 in Banat, pentru a prelua administratia fostelor comitate Timis, Torontal si Caras-Severin.

Primaria Municipiului Timisoara a organizat un program special pentru a marca ziua de 3 August, care reprezinta de altfel si ziua orasului. Miercuri, 3 august 2016, incepand cu ora 09:00, a avut loc o manifestare in Piata Petru Maior, in zona Andrei Saguna, depunandu-se din partea autoritatilor locale mai multe coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat in fruntea trupelor romane care au intrat in Timisoara, la 3 august 1919.

[info]Vetre manastiresti din Transilvania si Maramures[/info]

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

In fiecare an, timisorenii sarbatoresc ziua de 3 August, o zi care marcheaza un moment de rascruce in istorie prin instaurarea administratiei romanesti.

„Ziua Timişoarei, 3 August, a de­­venit ziua oraşului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Ti­mişoara, la 3 august 1919, şi in­staurarea administraţiei româneşti. Im­portant este ca timişorenii să simtă că 3 August este nu doar o sărbătoare a oraşului, ci este sărbătoarea lor. Pe 3 August 1919, în Timişoara se insta­u­ra administraţia românească. În toamna anului 1918, după înfrângerea tru­pelor aus­tro-ungare, Banatul a fost ocu­pat de trupele An­tan­tei. La 14 noiembrie 1918, în Timişoara au intrat unităţi militare sârbe, iar la în­ceputul lu­nii decem­brie 1918 ele au fost urmate de cele fran­ceze. În anul următor, la Con­fe­rinţa de Pace de la Paris, a în­ceput o dezbatere asupra apar­tenenţei Banatului. Con­fe­rin­ţa ho­tărăşte dezmem­bra­rea te­ri­torial-admi­nis­trativă a Ba­na­tului istoric: două treimi din te­ritoriu revine României şi o treime Regatului Sârbo-Croa­to-Sloven.  Zona re­venită Ro­­mâniei cu­prin­­dea şi oraşul Ti­mişoara. În acest context, la 28 iulie 1919 a în­ceput procesul de instaurare a admi­nistraţiei româneşti. El s-a fi­nalizat pe 3 august prin intrarea în oraş a primelor unităţi ale ar­ma­tei operative române.”, scrie primariatm.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

4 ore ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

5 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

7 zile ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

o săptămână ago