Istorie

Romanii din principatele Moldovei si Valahiei intr-un manual italian din 1843

Romanii din principatele Moldovei si Valahiei sunt prezentati intr-un manual italian de geografie universala publicat in anul 1843 ca fiind principala populatie din cele doua provincii romanesti. Intitulat “Curs de geografie universala”, manualul italian publicat in anul 1843 ii mentioneaza pe romani (rumuni) ca facand parte din populatia principatelor Moldovei si Valahiei, principatul Serbiei, Imperiul Otoman si Imperiul Austriac (inclusiv romanii din Transilvania).

Iata deci inca un document care dovedeste cat de ridicola este teoria “moldovenista” nascocita de catre comisarii ideologici sovietici cu scopul de a deznationaliza romanii din Basarabia si Bucovina, stirbindu-le si ocultandu-le identitatea nationala.

Romanii din principatele Moldovei si Valahiei intr-un manual italian din 1843

Tinand cont de faptul ca manualul italian a fost publicat in anul 1843, cu peste un deceniu si jumatate inaintea unirii Principatelor Moldovei si Valahiei si formarea noului stat numit Romania, constatam ca in constiinta europeana era deja impamentenit termenul de romani nu doar pentru romanii din cele doua provincii care s-au unit, ci si pentru romanii din afara granitelor istorice, aflati pe teritoriul Serbiei, a Imperiului Otoman si a Imperiului Austriac.

Observam astfel ca din punct de vedere stiintific si academic, oamenii de stiinta de pe continentul european cazusera de acord cu faptul ca locuitorii de pe fostul teritoriu al Daciei se numesc romani, chiar daca pamanturile romanesti au fost impartite si divizate in mai multe provincii sau regiuni din cauza contextului geopolitic al vremii. Numai navalitorii din stepele asiatice nu s-au impacat si nici nu se vor impaca vreodata cu acest lucru.

Glasul.info

Note:

[1] “Corso di Geografia Universale, sviluppato in cento lezioni”,  de F.C. Marmocchi

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago