CÂT VOM PĂSTRA LIMBA, ŞCOALA, TRADIŢIILE, PORTUL POPULAR ŞI FOLCLORUL, VOM DĂINUI CA NEAM…

Deşi o asemenea carte valoroasă ar fi fost bine să fie prezentată la 31 august, de Ziua Limbii Române,  evenimentul cultural şi editorial deosebit – lansarea, la sediul Societăţii „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, a volumului “Folclor din Voloca pe Derelui”, avândul ca autor pe cunoscutul profesor şcolar Nicolae Mintencu, Învăţător emerit al Ucrainei, i-a adunat  pe cei mai apropiaţi prieteni şi susţinători – distinşii diplomaţi români Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, consulul Aurelian Rugină, lideri şi reprezentanţi ai societăţilor naţional-culturale româneşti, consăteni, artişti amatori, oaspeţi din România şi din Republica Moldova.

De altfel, profesor,poet şi rapsod, miruit cu harul unui talent înnăscut,  de data aceasta Nicolae Mintencu a excelat şi în ipostaza de culegător şi valorificator al creaţiei populare orale din străvechea  vatră de vrednici români, Voloca, bogată în tradiţii, datini, în folclor, aşezată sub geana legendarilor Codri ai Cosminului, în Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare.

„CÂT VOM PĂSTRA LIMBA, ŞCOALA, TRADIŢIILE, PORTUL POPULAR ŞI FOLCLORUL, VOM DĂINUI CA NEAM…”

Nu este atât de simplu să aduni în copertele unei culegeri un tezaur valoros, zestrea spirituală, moştenită de secole din moşi-strămoşi, cu atât mai mult, să editezi  astăzi o carte – profesorul, intelectualul e sărac, iar cel bogat e zgârcit, nici nu-l interesează cartea, ci doar banii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Dincolo de orice dificultăţi materiale, dl Nicolae Mintencu a găsit înţelegere şi sprijin financiar pentru a edita cea de-a 6-a  carte ce încununează palmaresul creaţiei sale, culegerea “Folclor din Voloca pe Derelui”, graţie unor oameni deosebiţi şi generoşi precum dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, dl ministru consilier Ionel Ivan, antreprenorului şi artistului amator Vitalie Onofreiciuc.

Cititi intreg articolul pe: Zorile Bucovinei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Moartea lenta a civilizatiei occidentale

mar aug. 16 , 2016
Oricat ar mai incerca sa ne imbrobodeasca trompetele progresiste si sorosiste, este de departe clar ca in acest ritm, civilizatia occidentala din prezent este condamnata la o moarte sigura. O serie de schimbari subversive de natura ideologica au facut ca din constiinta europenilor sa dispara instinctul de autoconservare. La mai […]
Moartea lenta a civilizatiei occidentale. Foto: Procesiunea ienicerilor prin poarta Brandenburger, de Ziua Turcilor

Poate vă place și:

libris.ro