Istorie

Bataliile lui Stefan cel Mare au ajuns sa-i inspire pe strategii NATO

Batalia de la Codrii Cosminului din anul 1497 in care oastea lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, invingea vestita si temuta cavalerie polona aplicand o metoda ingenioasa prin care moldovenii au incetinit, izolat si imobilizat pe segmente cavalerii polonezi, nimicind mare parte din floarea nobilimii poloneze de la acea vreme, a devenit o sursa de inspiratie pentru actualii strategi militari ai NATO.

De curand, militarii NATO au facut o demonstratie prin care se arata cum pot fi oprite sau macar foarte mult incetinite tancurile, utilizand o metoda inspirata de catre un mare domnitor roman in timpul bataliei de la Codrii Cosminului. In timpul exercitiilor “Iron Sword” 2016 (Sabia de fier) care s-au desfasurat recent in Lituania, trupele NATO au prezentat o veche metoda prin care tehnica militara grea poate fi obstructionata cu ajutorul copacilor.

Metoda este simpla, folosita inca din timpuri medievale: se folosesc copaci de calibru mare din care se ridica o constructie unde copacii sunt aliniati in randuri paralele sau in cruce, pe directia adversarului. Pentru a-i produce daune directe cat mai grave adversarului, copacii masivi au varfurile ascutite si orientate catre directia de inaintare a dusmanului.

Utilizand aceasta metoda ingenioasa de lupta, oastea lui Stefan cel Mare, de aproximativ 22.000 de ostasi, a fost capabila sa aplice o infrangere usturatoare trupelor poloneze care erau in numar de aproximativ 60.000 de oameni, din care intre 5 si 10 mii de nobili polonezi in armura completa.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

14 ore ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

2 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago