LA STEJARUL LUI STEFAN CEL MARE SI SFANT DIN CODRII COSMINULUI, foto: zorilebucovinei.com
Batalia de la Codrii Cosminului din anul 1497 in care oastea lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, invingea vestita si temuta cavalerie polona aplicand o metoda ingenioasa prin care moldovenii au incetinit, izolat si imobilizat pe segmente cavalerii polonezi, nimicind mare parte din floarea nobilimii poloneze de la acea vreme, a devenit o sursa de inspiratie pentru actualii strategi militari ai NATO.
De curand, militarii NATO au facut o demonstratie prin care se arata cum pot fi oprite sau macar foarte mult incetinite tancurile, utilizand o metoda inspirata de catre un mare domnitor roman in timpul bataliei de la Codrii Cosminului. In timpul exercitiilor „Iron Sword” 2016 (Sabia de fier) care s-au desfasurat recent in Lituania, trupele NATO au prezentat o veche metoda prin care tehnica militara grea poate fi obstructionata cu ajutorul copacilor.
Metoda este simpla, folosita inca din timpuri medievale: se folosesc copaci de calibru mare din care se ridica o constructie unde copacii sunt aliniati in randuri paralele sau in cruce, pe directia adversarului. Pentru a-i produce daune directe cat mai grave adversarului, copacii masivi au varfurile ascutite si orientate catre directia de inaintare a dusmanului.
Utilizand aceasta metoda ingenioasa de lupta, oastea lui Stefan cel Mare, de aproximativ 22.000 de ostasi, a fost capabila sa aplice o infrangere usturatoare trupelor poloneze care erau in numar de aproximativ 60.000 de oameni, din care intre 5 si 10 mii de nobili polonezi in armura completa.
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…
Leave a Comment