Bataliile lui Stefan cel Mare au ajuns sa-i inspire pe strategii NATO

Batalia de la Codrii Cosminului din anul 1497 in care oastea lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei, invingea vestita si temuta cavalerie polona aplicand o metoda ingenioasa prin care moldovenii au incetinit, izolat si imobilizat pe segmente cavalerii polonezi, nimicind mare parte din floarea nobilimii poloneze de la acea vreme, a devenit o sursa de inspiratie pentru actualii strategi militari ai NATO.

De curand, militarii NATO au facut o demonstratie prin care se arata cum pot fi oprite sau macar foarte mult incetinite tancurile, utilizand o metoda inspirata de catre un mare domnitor roman in timpul bataliei de la Codrii Cosminului. In timpul exercitiilor „Iron Sword” 2016 (Sabia de fier) care s-au desfasurat recent in Lituania, trupele NATO au prezentat o veche metoda prin care tehnica militara grea poate fi obstructionata cu ajutorul copacilor.

Metoda este simpla, folosita inca din timpuri medievale: se folosesc copaci de calibru mare din care se ridica o constructie unde copacii sunt aliniati in randuri paralele sau in cruce, pe directia adversarului. Pentru a-i produce daune directe cat mai grave adversarului, copacii masivi au varfurile ascutite si orientate catre directia de inaintare a dusmanului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Utilizand aceasta metoda ingenioasa de lupta, oastea lui Stefan cel Mare, de aproximativ 22.000 de ostasi, a fost capabila sa aplice o infrangere usturatoare trupelor poloneze care erau in numar de aproximativ 60.000 de oameni, din care intre 5 si 10 mii de nobili polonezi in armura completa.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Taxe zero pentru obtinerea cetateniei romane! Va creste numarul solicitarilor de cetatenie romana?

sâm ian. 14 , 2017
Guvernul Romaniei anunta o veste buna pentru cei care isi doresc sa redobandeasca cetatenia romana. Printre cele 102 taxe anulate printr-un proiect legislativ de catre noua guvernare se numara si eliminarea taxei platite de romanii din afara granitelor care vor sa isi redobandeasca cetatenia statului roman. Noile prevederi sunt acum […]
Centrul pentru Cetățenie Română din Chișinău va acorda asistență calificată la întocmirea dosarului de redobândire a cetățeniei române

Poate vă place și:

libris.ro