Bucovina

O NOUĂ LOVITURĂ ÎN INIMA LIMBII ROMÂNE primita de romanii din Ucraina

Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să scriu aceste rânduri. Limba română a primit o lovitură mortală drept în inimă. Şi nu de la părinţii inconştienţi, lipsiţi de mândrie naţională, după cum obişnuiesc să afirme unii lideri ai comunităţii româneşti din ţinut atunci când vorbesc despre reducerea şcolilor cu limba română de predare. Lovitura vine din capitală, de la Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei, care în noul proiect al programei de învăţământ pentru clasele a 10-11 a exclus studierea limbii şi literaturii române, propunându-le ca discipline adiţionale. Nu trebuie să cugetăm mult pentru a înţelege că aplicarea acestui proiect înseamnă, în regim automat, excluderea totală a limbii române din şcoli şi nu doar ca obiect de studiu.

De fapt, am putea spune că proiectul încă nu e decizia definitivă a Ministerului şi nu face să batem clopotele înainte de vreme. Aşa cum se cuvine într-o societate democratică, această neaşteptată „surpriză” a fost propusă spre dezbateri în colectivele pedagogice. Dar, după cum reiese din informaţia „Românii din Bucovina sunt revoltaţi de noua programă de învăţământ”, postată pe Bukinfo la 11 ianuarie, se vede că democraţia în privinţa discuţiilor n-a mers mai departe de o formală propunere.

O simt deja pe propria piele lucrătorii din învăţământ din raionul Herţa, adică românii din vechiul regat, dar nu „ românii din Bucovina”, cum scrie autorul informaţiei respective. Ei au luat în serios propunerea ministerului de a discuta schimbările din programa pentru clasele 10-11 şi şi-au exprimat opinia că nu sunt de acord cu scoaterea limbii române din şcolile unde 99% din populaţie sunt români.

Maria TOACĂ

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

19 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago