RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

O NOUĂ LOVITURĂ ÎN INIMA LIMBII ROMÂNE primita de romanii din Ucraina

Print Friendly, PDF & Email

Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să scriu aceste rânduri. Limba română a primit o lovitură mortală drept în inimă. Şi nu de la părinţii inconştienţi, lipsiţi de mândrie naţională, după cum obişnuiesc să afirme unii lideri ai comunităţii româneşti din ţinut atunci când vorbesc despre reducerea şcolilor cu limba română de predare. Lovitura vine din capitală, de la Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei, care în noul proiect al programei de învăţământ pentru clasele a 10-11 a exclus studierea limbii şi literaturii române, propunându-le ca discipline adiţionale. Nu trebuie să cugetăm mult pentru a înţelege că aplicarea acestui proiect înseamnă, în regim automat, excluderea totală a limbii române din şcoli şi nu doar ca obiect de studiu.

De fapt, am putea spune că proiectul încă nu e decizia definitivă a Ministerului şi nu face să batem clopotele înainte de vreme. Aşa cum se cuvine într-o societate democratică, această neaşteptată „surpriză” a fost propusă spre dezbateri în colectivele pedagogice. Dar, după cum reiese din informaţia „Românii din Bucovina sunt revoltaţi de noua programă de învăţământ”, postată pe Bukinfo la 11 ianuarie, se vede că democraţia în privinţa discuţiilor n-a mers mai departe de o formală propunere.

O simt deja pe propria piele lucrătorii din învăţământ din raionul Herţa, adică românii din vechiul regat, dar nu „ românii din Bucovina”, cum scrie autorul informaţiei respective. Ei au luat în serios propunerea ministerului de a discuta schimbările din programa pentru clasele 10-11 şi şi-au exprimat opinia că nu sunt de acord cu scoaterea limbii române din şcolile unde 99% din populaţie sunt români.

Maria TOACĂ

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline