La 20 ianuarie 1918 armata romana recucerea Tighina (Bender) din mainile bolsevicilor

La 20 ianuarie 1918 armata romana recucerea Tighina (Bender) din mainile bolsevicilor. Dupa razboiul din 1992 din Transnistria, orasul Tighina si imprejurimile acestuia se afla sub controlul autoritatilor autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistreene”. Atat in istorie cat si in prezent orasul apare cu doua denumiri: Tighina si Bender. Tighina este de regula numele orasului utilizat de catre romani, denumire pastrata din timpul Moldovei istorice, asezarea fiind mentionata cu acest nume inca de la jumatatea secolului al XV-lea, in timp ce denumirea de Bender este promovata de autoritatile tariste si mai apoi preluata de catre cele sovietice.

Operatiunile de eliberare a Tighinei din anul 1918 au fost initiate inca de pe 15 ianuarie, misiunea de alungare a trupelor sovietice fiind încredintata detasamentului 22, condus de lt. col. Macovescu. Generalul Broșteanu soseste cu intariri in sprijinul detasamentului 22, declansand atacul final impotriva trupelor bolsevice.In urma atacului, trupele romane reusesc capturarea unui imens material feroviar si de razboi, inclusiv un depozit de artilerie numarand aproximativ 800 de tunuri.

“PROCLAMATIE

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Dupa violente lupte, pe care Romanii nu le-au dorit, dar rezistenta neinteleasa a trupelor bolsevice silindu-ne la aceasta, AZI 20 IANUARIE 1918 la ceasurile 5 dimineata TRUPELE ROMANE,

DUPA 3 ZILE  DE LUPTE CRANCENE AU OCUPAT BENDERUL…(n.r. Tighina)

Cetatea si Podul sunt in mainile noastre.

Am capturat o enorma cantitate de tunuri, arme si munitiuni. Orasul n-a putut fi crutat de ororile razboiului.

Peirderile noastre sunt cu totul neinsemnate. Bolsevicii au fost alungati dincolo de Nistru. Pierderile lor se ridica la aproape 10.000 de morti.

      Comandantul trupelor romane

General, BROSTEANU.”

https://youtube.com/watch?v=FCDP8ZEjTPk

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Primarul orasului Pitesti: "UE face cu noi ce n-au fost ei in stare!"

vin ian. 20 , 2017
Primarul orasului Pitesti, Cornel Ionică, este nemultumit de masurile si directivele impuse de catre Uniunea Europeana, fara a tine cont de realitatile specifice fiecarei tari membre a uniunii. Primarul Pitestiului spune ca taxa de habitat va trebui introdusa in timpul cel mai scurt, in conditiile in care potrivit unor reglementari europene, […]
Primarul orasului Pitesti: "UE face cu noi ce n-au fost ei in stare!", Foto: captura video Arges TV

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News