MARTIRAJUL ROMÂNILOR DE LA LUNCA ŞI FÂNTÂNA ALBĂ NE ÎNALŢĂ PE SCARA VIRTUŢILOR, Foto: Zorile Bucovinei
MARTIRAJUL ROMÂNILOR DE LA LUNCA ŞI FÂNTÂNA ALBĂ NE ÎNALŢĂ PE SCARA VIRTUŢILOR. Cum ne mai bate inima, cum ne mai păstrăm sufletul românesc, trăind mai bine de șapte decenii despărțiți de Țara-mamă? Aceasta ar fi întrebarea ce ar trebui să ne-o punem noi astăzi, căci primii care au fost rupți, pe neprins de veste, de la sânul Patriei n-au avut timp pentru discuții și cugetări filozofice…
Deciziile trebuiau luate fără a sta mult pe gânduri, așa cum fulgerătoare a fost și instaurarea noii stăpâniri. Românii deprinși să-și înceapă ziua cu rugăciunea ”Tatăl nostru” și cu imnul ”Trei culori cunosc pe lume” s-au pomenit în fața alegerii de a rămâne în suferințe, îngenunchiați sau de a porni cu riscul vieții spre România. Mai exista și a treia cale – cea a servilismului, a cerșirii de favoruri de la stăpâni în schimbul lepădării de Dumnezeu, a trădării fraților de sânge.
Fiecare a ales (să trăiască ori să moară) pe măsura curajului, demnității, credinței sale, cei mai mulți, poate, și constrânși de împrejurări… Cu 76 de ani în urmă, buneii, părinții noștri, pornind la moarte, și-au câștigat dreptul la nemurire, demonstrând prin tributul lor de sânge ce înseamnă dorința de libertate și dragostea de Țară.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Foto: Zorile Bucovinei
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
Leave a Comment