Site icon

Romania nu este inca in Schengen din “motive politice”!

De ce Olanda nu sustine aderarea Romaniei la Schengen, sursa foto: Rstiri.ro

De ce Olanda nu sustine aderarea Romaniei la Schengen, sursa foto: Rstiri.ro

Romania nu este inca in Schengen din “motive politice”! Prin declaratii repetate ale unor lideri europeni, s-a constatat deja ca Bulgaria si Romania si-au dus la indeplinire toate conditiile impuse pentru a putea adera la spatiul Schengen, insa speranta acestor doua tari de a fi admise prea curand in zona de libera circulatie nu prea are sanse de a se materializa in viitorul apropiat.

Deja tarile din nucleul dur al Uniunii Europene incep sa modifice codul frontierelor Schengen, impunand inasprirea controalelor, uneori chiar si in cazul cetatenilor statelor membre, care erau de regula pana acum scutiti de aceste verificari “de rutina”. Spatiul Schengen deja mai functioneaza doar cu numele, pentru ca sub pretextul inaspririi controalelor de teama unor eventuale atacuri teroriste, acest spatiu numai “zona de libera circulatie” nu se mai poate numi.

Romania nu este inca in Schengen din “motive politice”!

[sociallocker][/sociallocker]

“Avem nevoie de un spatiu Schengen operational si nu ar trebui sa ne fie frica sa il extindem. Cred ca Bulgaria si Romania ar trebui sa fie incluse in Schengen, deoarece cele doua tari indeplinesc criteriile tehnice necesare. Amanarea acordarii statutului de membru pentru aceste state are la baza motive politice, nu tehnice“, a declarat ministrul slovac de externe, Miroslav Lajak

Chiar daca Uniunea Europeana nu a trecut oficial la o “Europa cu doua sau mai multe viteze”, neoficial exista de mult timp o segregare si o discriminare negativa a statelor membre de la periferia Europei, iar nemultumirile crescande ale tarilor din Centrul si Estul Europei, dar in mod principal ale tarilor din Grupul de la Visegrad, confirma destul de clar acest lucru.

Standardele duble aplicate in tot mai multe domenii statelor membre de la periferia Europei de catre jupanii din Germania si Franta, au inceput sa sape o distanta tot mai mare intre interesele tarilor din asa numitul nucleu dur al Europei si tarile aflate la periferia UE.

Glasul.info

Exit mobile version