libris.ro

Din 2018 Kazahstanul face trecerea la alfabetul latin

Din 2018 Kazahstanul face trecerea la alfabetul latin

Din 2018 Kazahstanul face trecerea la alfabetul latin. Kazahstanul face inca un pas decisiv pentru a se rupe de sub influenta Rusiei si anunta astfel ca renunta incepand cu anul 2018 la alfabetul chirilic, in favoarea celui latin.

Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, dupa numeroase consultari atat cu oameni de cultura si vectori de opinie din societatea civila, a anuntat ca autoritatile guvernamentale vor elabora un nou standard pentru alfabetul kazah, bazat pe alfabetul latin, in dauna celui chirilic folosit pana acum in Kazahstan.

Cunoscut pentru faptul ca face eforturi si incurajeaza tinerii din Kazahstan care invata la prestigioase unitati de educatie din strainatate sa se intoarca inapoi in tara si sa puna in aplicare ceea ce au invatat in marile universitati ale lumii, presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, considera ca tinerii care invata cu usurinta limba engleza se vor adapta mult mai usor noului alfabet.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Din 2018 Kazahstanul face trecerea la alfabetul latin

De altfel, in istorie, Kazahstanul a mai utilizat alfabetul latin in perioada 1929-1940, dar care insa a fost modificat cu cel chirilic datorita unor decizii de ordin politic.In afara faptului ca tinerii care invata acum limbile de circulatie internationala prefera trecerea la alfabetul latin, autoritatile kazahe au hotarat sa respecte si tendinta globala actuala, mai multe tari din regiune printre care Uzbekistanul, Turkmenistanul si Azerbaidjan renuntand de asemenea la vechiul alfabet chirilic impus de catre sovietici.

Din 2018, autoritatile din Kazahstan vor incepe editarea unor manuale pentru sistemul de invatamant, pregatind specialisti pentru acomodarea si trecerea la noul alfabet latin. Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a insarcinat autoritatile guvernamentale cu responsabilitatea de a realiza un plan de trecere de la alfabetul chirilic la grafia latina pe baza unui grafic gradual.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info