Ouale de Pasti, studiu de folclor
Ouale de Pasti, studiu de folclor: Arthur Gorovei a fost un pasionat folclorist si etnograf român, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre primii folcloristi romani care a publicat un studiu folcloric dedicat ornamentatiei oualor de Pasti la romani.
In octombrie 1928, la “Congresul International de Arta populara” de la Praga, Arthur Gorovei facea o comunicare despre “Ornamentatia oualor de Pasti la romani”, o chestiune care inca nu fusese tratata de nimeni pana la acel moment. Incepand de la acea data, Arthur Gorovei a adunat diverse materiale si traduceri pentru alcatuirea si publicarea in anul 1937 a unui amplu studiu de folclor cu privire la traditia incondeierii oualor de Pasti la romani.
Oricat s-au straduit cercetatorii de-a lungul timpului, originile oualor rosii incodendeiate de diferite popoare, si nu doar de catre cele care au imbratisat crestinismul, efortul acestora a ramas zadarnic, originea si data de la care a fost infiintat acest obicei ramanand inca necunoscute.
Glasul.info
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
Leave a Comment