Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560, el cuprinzand aproape intreg capitolul 26 (XXVI) din Levitic si anume verseturile 3-41.
Scris pe doua foi de pergament, el se pastreaza in Biblioteca Nationala din capitala Serbiei, de unde a fost copiat pentru prima data de cercetatorii romani in anul 1871. Dupa modul de compunere a documentului, dupa ortografie si dupa limba, cercetatorii romani nu s-au sfiit la momentul respectiv sa numeasca acest text ca fiind “cel mai vechi text biblic in limba romana”.
In ce mod si cu ce prilej a putut ajunge acest document in posesia Serbiei nu se specifica, insa cercetatorii romani cred ca acesta s-ar fi putut rataci accidental printre numeroase documente diplomatice si alte acte din “vremea Brancovenilor”, intre care a fost gasit si acest text biblic in limba romana. Exista deci o posibilitate ca acest text biblic sa fie de provienienta brancoveneasca.
Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560
Singura traducere romaneasca veche a Leviticului mai este cea cuprinsa in “Biblia, adecă Dumnezeiasca scriptură”, publicata prin grija si cheltuiala lui Serban Cantacuzino la Bucuresti in 1688:
Bibliografie:
[1] Columna lui Traian, serie nouă, 08, nr. 05, mai 1877[2] Biblia de la Bucureşti,1688 (www.scribd.com)