Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560
Cel mai vechi text biblic in limba romana a fost scris in Oltenia pe la 1560, el cuprinzand aproape intreg capitolul 26 (XXVI) din Levitic si anume verseturile 3-41.
Scris pe doua foi de pergament, el se pastreaza in Biblioteca Nationala din capitala Serbiei, de unde a fost copiat pentru prima data de cercetatorii romani in anul 1871. Dupa modul de compunere a documentului, dupa ortografie si dupa limba, cercetatorii romani nu s-au sfiit la momentul respectiv sa numeasca acest text ca fiind “cel mai vechi text biblic in limba romana”.
In ce mod si cu ce prilej a putut ajunge acest document in posesia Serbiei nu se specifica, insa cercetatorii romani cred ca acesta s-ar fi putut rataci accidental printre numeroase documente diplomatice si alte acte din “vremea Brancovenilor”, intre care a fost gasit si acest text biblic in limba romana. Exista deci o posibilitate ca acest text biblic sa fie de provienienta brancoveneasca.
Singura traducere romaneasca veche a Leviticului mai este cea cuprinsa in “Biblia, adecă Dumnezeiasca scriptură”, publicata prin grija si cheltuiala lui Serban Cantacuzino la Bucuresti in 1688:
Bibliografie:
[1] Columna lui Traian, serie nouă, 08, nr. 05, mai 1877 [2] Biblia de la Bucureşti,1688 (www.scribd.com)Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment