libris.ro

Cea mai hazlie interpretare a diferentelor dintre ardeleni si moldoveni

Cea mai hazlie interpretare a diferentelor dintre ardeleni si moldoveni

Cea mai hazlie interpretare a diferentelor dintre ardeleni si moldoveni.

Ca moldovenii au o fire mai apriga si le sare mustarul mai repede decat confratilor de peste Carpati, acest lucru este limpede deja si dovedit de-a lungul istoriei.
Insa care este explicatia pentru felul de a fi al moldovenilor fata de firea mai blanda si mult mai linistita a multora dintre ardeleni? In timp ce moldovenii au luptat neincetat si fara odihna impotriva invadatorilor si cotropitorilor, neavand pe undeva nici prea mult de ales pentru ca aveau putine locuri de refugiu, ardelenii se mai puteau refugia in vagaunile cele mai izolate ale muntilor, chiar si dupa ce le ardeau bisericile, satele, avutiile, asteptand trecerea viforului si venirea unor vremuri mai bune.

Problema in Adeal a fost insa cu totul diferita fata de zona Moldovei: in timp ce in Tara Moldovei existau inca mandrii razesi moldoveni, recunoscuti si temuti de catre multi dintre cei care au incercat sa-i supuna prin forta, in Ardeal s-a practicat un soi de inginerie genetica, ucigand din fasa incetul cu incetul, aproape toate exemplarele umane care se opuneau invadatorilor si cotropitorilor, pana dupa ce generatie dupa generatie, din gena aceea apriga a primilor romani, a ramas acest nou si „linistit” soi de roman, din care a disparut partea aceea de vajnic luptator.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Cea mai hazlie interpretare a diferentelor dintre ardeleni si moldoveni

Sigur, au mai luptat si ardelenii de-a lungul istoriei, s-au rasculat impotriva stapanirii, dar numai cand le-a ajuns efectiv cutitul la os, cand abuzurile si umilintele erau dincolo de limita suportabilitatii umane.

S-ar zice ca generatii dupa generatii, stapanirile straine din Ardeal s-au straduit sa faca o inginerie genetica din care sa apara „omul nou”, cu sute de ani inaintea inventarii ideologiei comuniste. Orice element uman care se impotrivea progresismului si asa zisei civilizatii impuse de stapanirea straina din Ardeal era eliminat fizic, asa se face ca astazi ardelenii au ajuns cei mai „linistiti” dintre romanii din toate provinciile, raspunzand si ei intr-un final ca in bancurile acelea cu ardeleni, la cateva zile dupa ce s-au prins de poanta.

Asa se face ca ardelenii care au inteles ca au fost supusi unei incercari de inginerie genetica din partea stapanirii straine, prin care sa li se oprime partea aceea din gena care-i facea sa se revolte si sa opuna rezistenta, devenind astfel niste supusi umili si fara vointa proprie, au cautat sa-si primeneasca sangele:

„Pe noi ne-a bolunzit stapanirea chezaro-craiasca, asa ca venim cu rugamintea la fratii nostri submunteni de a ne ajuta a ne primeni sangele cu sange de ficiori ageri, fara apucaturi de sluga, mai ales ca aicea la noi ungurii, sasii si secuii se insotesc mai mult intre ei…”

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info