Cum au devenit ardelenii de-a lungul istoriei moldoveni si viceversa
Propaganda antiromaneasca, atat cea rusa cat si cea maghiara, se folosesc de romanii din diferite provincii ale tarii pentru a-i atata pe unii impotriva celorlalti, dupa cunoscutul dicton „Divide et impera” (n.r. dezbina si cucereste / stapaneste).
Romanii care isi cunosc insa originile si istoria n-au cum sa cada niciodata prada acestei propagande. Cum o fi oare sa te bati cu pumnul in piept ca esti ardelean si sa porti numele de Moldoveanu sau Olteanu, sau sa spui ca esti moldovean si sa ai numele de Ardeleanu, Olteanu? Chiar sa nu-ti spuna nimic aceste rezonante regionale, sa nu te duca imediat cu gandul la o posibila origine comuna cu numele pe care il porti?
Chiar daca provinciile cunoscute de catre romani drept tari romanesti ( Moldova, Tara Romaneasca, Transilvania) au fost de-a lungul istoriei sub stapanire straina, miscarile de populatie au fost mereu fluide, ba chiar s-au intensificat la momente de cumpana, atunci cand era vreme de razboi sau de navalire a cotropitorilor.
Cum au devenit ardelenii de-a lungul istoriei moldoveni si viceversa
Un document din cancelaria domneasca a Moldovei dezvaluie un astfel de moment, in care domnitorul Moldovei, Ioan Alexandru Iliaș, ii scria la 16 august 1632 o cerere princepelui Gheorghe Rákóczi, prin care solicita prin intermediul unor boieri trimisi in Ardeal, permisiunea sa stramute in Moldova “pe toti romanii din Tara Ardealului, cati vor voi sa se stramute”.
“Domnul moldovenesc Alexandru Ilias scrie lui Mateiu aga Brancovenul si celorlalti boieri trimisi in Ardeal ca sa obtina de la Georgiu Rakotzi (n.r. Gheorghe Rákóczi) permisiunea de a stramuta in Moldova pe toti Rumanii de in tara Ardealului, ca pe cati Romani vor voi sa se stramute, sa-i treceti muntele in tara, iar ce ati tocmit cu dansii cu Rumanii pre voie le va fi.”
“Catre acesta dam stire dumilorvostre ca am inteles domnia mea cum ati scos o carte de la maria sa de la craiu ca sa scoateti tuti rumanii de in tara Ardealului sa marga in tara, pentru ace de vreme ce veti vede cartea domniei mele, iar dumneavoastra sa aveti forte a nevoi tare sa-i treceti muntele in tara, iar ce ati tocmit cu dansii cu rumanii pre voie le va fi, si dumneavoastra iarasi deosebi veti ave mila si socotinta de la domnia mea, pentru slujba ce ati facut; insa daca-i veti trece pre dansii iar dumneavoastra sa nu treceti pre acolo, ci sa veniti pre aice pre la domnia mea, cum v-am si mai dat invatatura cu scrisoarea domniei mele.”, subscris Ioan Alexandru Voevoda
[info]Sursa: Glasul.info[/info]
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Apuca-te de agricultura si autoritatile statului iti dau 50.000 de euro! Statul roman intentioneaza in cadrul unui program ce va incepe in aceasta luna sa ofera intre 40.000 si 50.000 de euro ca prime de instalare pentru tinerii care initiaza o afacere in domeniul agriculturii. Care sunt conditiile pentru a […]