La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta.

Descendent al unei familii de preoti cu traditie, Vasile Conta l-a avut in scoala primara coleg pe Ion Creanga, pentru ca mai apoi sa-l aiba prieten si pe Mihai Eminescu, impreuna cu care a devenit un mare iubitor si aparator al Basarabiei.

In urma incheierii Razboiului Crimeii, cele trei judete din sudul Basarabiei ii sunt inapoiate Romaniei, dupa ce fusesera ocupate de catre rusi inca din anul 1812. Asa se face ca intre anii 1865–1869, pe timpul cand era elev la Liceul National din Iasi, Vasile Conta isi petrecea vacantele la Cahul, acolo unde tatal sau, preot de meserie, era protoiereu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Dar Vasile Conta nu s-a limitat doar la jocurile specifice copilariei in vacantele sale petrecute in sudul Basarabiei ci a efectuat si o impresionanta munca de folclorist, culegand din acea zona poezii populare pe care le-a strans intr-o colectie pe care a intitulat-o „Cantece basarabene”.

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

Pe cand Mihai Eminescu se afla la studii in Austria la Viena, profitand de prietenia care ii lega pe cei doi, Vasile Conta ii trimite lui Eminescu culegerea sa de poezii populare intitulata „Cantece basarabene”.

[quote style=”4″ author=”Mihai Eminescu”]„Mi-ai trimis, domnule Conta, un prieten sincer ca să mă iau în ceasuri lungi și plictisitoare. A fost o revelație pentru mine „Cântecele basarabene”. Multe din ele samănă cu cele din Moldova de sus. Ah!, cum aș dori să văd această parte înstrăinată …”[/quote]

Dupa razboiul din 1877, rusii au tradat din nou increderea pe care o investisera in ei romanii in calitate de aliati, si intentionau din nou sa anexeze cele trei judete din sudul Basarabiei.

[notice]Viata si filosofia lui Vasile Conta[/notice]

Printre cei mai inversunati si infocati aparatori ai Basarabiei si ai romanismului din aceasta greu incercata provincie de-a lungul istoriei au fost in acele momente Vasile Conta si Mihai Eminescu, amandoi avand o activitate publicistica cu mare ecou in societatea civila prin care au tinut sa apere interesele romanilor pana la capat.

Ca un frumos si binemeritat omagiu, exista cateva scoli la Târgu Neamț, Iași si Ghindăoani (n.r. satul sau natal) care poarte numele de Vasile Conta.

[info] Sursa: Glasul.info[/info]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Un proiect cu adevarat surprinzator va fi initiat in Romania: nationalizarea activelor si actiunilor companiilor privatizate fraudulos!

sâm apr. 22 , 2017
Un proiect cu adevarat surprinzator va fi initiat in Romania: nationalizarea activelor si actiunilor companiilor privatizate fraudulos! Potrivit profit.ro, autoritatile romane s-au trezit in ceasul al 12-lea si isi doresc acum sa poata stopa procesele de privatizare ale companiilor de stat pentru o perioada de cinci ani, timp in care […]
Basescu confirma tradarea nationala cunoscuta de mult timp: "Au fost pulverizate firmele mari romanesti..."

Poate vă place și:

libris.ro