libris.ro

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta.

Descendent al unei familii de preoti cu traditie, Vasile Conta l-a avut in scoala primara coleg pe Ion Creanga, pentru ca mai apoi sa-l aiba prieten si pe Mihai Eminescu, impreuna cu care a devenit un mare iubitor si aparator al Basarabiei.

In urma incheierii Razboiului Crimeii, cele trei judete din sudul Basarabiei ii sunt inapoiate Romaniei, dupa ce fusesera ocupate de catre rusi inca din anul 1812. Asa se face ca intre anii 1865–1869, pe timpul cand era elev la Liceul National din Iasi, Vasile Conta isi petrecea vacantele la Cahul, acolo unde tatal sau, preot de meserie, era protoiereu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Dar Vasile Conta nu s-a limitat doar la jocurile specifice copilariei in vacantele sale petrecute in sudul Basarabiei ci a efectuat si o impresionanta munca de folclorist, culegand din acea zona poezii populare pe care le-a strans intr-o colectie pe care a intitulat-o „Cantece basarabene”.

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

Pe cand Mihai Eminescu se afla la studii in Austria la Viena, profitand de prietenia care ii lega pe cei doi, Vasile Conta ii trimite lui Eminescu culegerea sa de poezii populare intitulata „Cantece basarabene”.

[quote style=”4″ author=”Mihai Eminescu”]„Mi-ai trimis, domnule Conta, un prieten sincer ca să mă iau în ceasuri lungi și plictisitoare. A fost o revelație pentru mine „Cântecele basarabene”. Multe din ele samănă cu cele din Moldova de sus. Ah!, cum aș dori să văd această parte înstrăinată …”[/quote]

Dupa razboiul din 1877, rusii au tradat din nou increderea pe care o investisera in ei romanii in calitate de aliati, si intentionau din nou sa anexeze cele trei judete din sudul Basarabiei.

[notice]Viata si filosofia lui Vasile Conta[/notice]

Printre cei mai inversunati si infocati aparatori ai Basarabiei si ai romanismului din aceasta greu incercata provincie de-a lungul istoriei au fost in acele momente Vasile Conta si Mihai Eminescu, amandoi avand o activitate publicistica cu mare ecou in societatea civila prin care au tinut sa apere interesele romanilor pana la capat.

Ca un frumos si binemeritat omagiu, exista cateva scoli la Târgu Neamț, Iași si Ghindăoani (n.r. satul sau natal) care poarte numele de Vasile Conta.

[info] Sursa: Glasul.info[/info]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info