Bolsevism

In apropierea mortii sale, Lenin a lasat un testament prin care cerea indepartarea imediata a lui Stalin de la varful puterii

In apropierea mortii sale, Lenin a lasat un testament prin care cerea indepartarea imediata a lui Stalin de la varful puterii.

In testamentul politic al lui Lenin scris cu aproape un an inaintea mortii sale, este specificat faptul ca dintre membrii de frunte ai conducerii sovietice trebuie indepartat imediat Stalin din functia de  Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Testamentul lui Lenin ii punea intr-o mare incurcatura pe principalii pretendenti ce ravneau cu patima la postul de “imparat proletar”, respectiv pe Stalin,  Zinoviev si Kamenev. Ba chiar si pe moldoveanul Mihail Frunze despre care se spunea in cercurile de la Kremlin ca ar putea fi succesorul lui Lenin (n.r. succesele militare ale acestuia din timpul revolutiei si imaginea sa de lider il recomandau pentru acest lucru).

In apropierea mortii sale, Lenin a lasat un testament prin care cerea indepartarea imediata a lui Stalin de la varful puterii

Lenin si-ar fi dorit ca testamentul sau sa fie citit la congresul partidului comunist din primavara anului 1923, insa dupa colapsul sau survenit in urma celui de-al treilea atac cerebral (n.r. despre care se suspecta ca ar fi fost indus pe cale “medicamentoasa”), sotia sa a preferat sa tina testamentul secret, in speranta ca sotul sau se va recupera.

Abia dupa clipa mortii lui Lenin sotia sa a predat documentul Secretariatului Comitetului Central al Partidului Comunist. Testamentul insa nu si-a indeplinit efectele la care sperase Lenin, pentru ca Stalin si-a pastrat functia de secretar general al partidului comunist al URSS.

Cu toate ca bolsevicii au dorit sa tina secret faptul ca au interzis testamentul lui Lenin si discutiile despre ultimele sale dorinte, aceste actiuni au ajuns extrem de repede la urechile celor din tarile vestice. Ba chiar s-a reusit in 1926 publicarea integrala a textului Testamentului lui Lenin in ziarul New York Times.

Dupa ce Stalin a reusit sa-si inlature rivalii si sa detina puterea suprema in URSS, oricine facea referire la Testamentul lui Lenin era aspru pedepsit pentru “agitatie antisovietica”. Abia dupa denuntarea de catre Hrusciov a atrocitatilor si crimelor impotriva umanitatii comise in perioada regimului stalinist, pe la mijlocul anilor ’50 ai secolului trecut s-a facut public in mod oficial textul integral al Testamentului lui Lenin si in URSS.

[info]Sursa: Glasul.info [/info]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago