Intemeietorul primei scoli rurale si initiatorul primului Abecedar din Moldova a fost canonizat

Intemeietorul primei scoli rurale si initiatorul primului Abecedar din Moldova a fost canonizat. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul a urmarit consolidarea identitatii romanesti prin dezvoltarea invatamantului in limba nationala, tiparind primul Abecedar din Moldova in anul 1755 si infiintand prima scoala rurala din Moldova, in satul Putna, in anul 1759.

Dupa ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotarat in 2016 trecerea mitropolitului Iacob Putneanul in randul sfintilor, acesta este praznuit anual la data de 15 mai, ziua trecerii sale la cele vesnice.

Intr-o slujba oficiata de catre Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, in curtea Manastirii Putna, au fost canonizati alaturi de Sfântul Ierarh Iacob Putneanul si Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie si Natan. Alaturi de autoritatile locale, o delegatie oficiala de ierarhi dar si de numerosi enoriasi care au facut ca sa para neincapatoare curtea Manastirii Putna,in cadrul ceremoniei religioase au fost canonizati sfinţii Putneni: Iacob Putneanul si Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie si Natan.

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul si-a inchinat intreaga sa viata slujirii credintei neamului, a consolidarii culturii romanesti, atat in randurile fetelor bisericesti cat si prin luminarea poporului, dezvaluindu-i acestuia tainele slovelor, prin scoala si tipar in limba nationala.

Intemeietorul primei scoli rurale si initiatorul primului Abecedar din Moldova a fost canonizat

Iacob Putneanul (n.r. in documente mai vechi este mentionat uneori si ca Iacov Putneanul) a fost pentru un deceniu, 1750-1760, Mitropolit al Moldovei. Intr-o perioada de cumpana pentru Tara Moldovei, Iacob Putneanul a fost unul dintre cei mai importanti aparatori a societatii moldovenesti din vremea sa, protejand atat din punct de vedere cultural cat si spiritual identitatea romaneasca impotriva influentelor straine.

In plina ofensiva de stergere a identitatii nationale, mai ales dupa debutul oficial al administratiei habsburgice in Tara de Sus a Moldovei, singurele repere identitare puternice de care s-au mai putut agata romanii aflati sub dominatia straina au fost de cele mai multe ori oferite de catre Biserica Neamului.

Una dintre marile realizari culturale ale lui Iacob Putneanul este realizarea traducerii Vietilor sfintilor intre anii 1757 si 1750, lucrare realizata de catre Evloghie, la cererea si pe cheltuiala mitropolitului Iacob Putneanul si care a fost daruita Manastirii Putna unde se pastreaza pana in zilele noastre. De altfel, cartile daruite Manastirii Putna de catre Iacob Putneanul, “Vietile sfintilor”, “Psaltire” si “Cazanii”, au avut un rol crucial in inlocuirea treptata a limbii slavone cu cea romana. 

[info]Istoria bisericeasca [/info]
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

PORTUL NOSTRU ROMÂNESC A STRĂLUCIT CA SOARELE, LA CERNĂUȚI

lun mai 15 , 2017
PORTUL NOSTRU ROMÂNESC A STRĂLUCIT CA SOARELE, LA CERNĂUȚI Cata dragoste și cat respect fața de tezaurul folcloric au romanii noștri le-ar ajunge pentru ca toate duminicile din cursul anului sa le transforme in sarbatori ale cantecului, dansului și portului popular. Numai ca viața ne ofera tot mai rare prilejuri […]
PORTUL NOSTRU ROMÂNESC A STRĂLUCIT CA SOARELE, LA CERNĂUȚI, Foto: ZorileBucovinei.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News