Lacrimi si flori sacre pe morminte de Ziua Eroilor in Bucovina, Foto: ZorileBucovinei.com
Lacrimi si flori sacre pe morminte de Ziua Eroilor in Bucovina
Scăldată în lacrimi, înveșmântată în flori s-a perindat la Cernăuți, sărbătoarea Înălțării Domnului, care pentru toți românii este și Ziua proslăvirii Eroilor.
La acest praznic împărătesc lacrimile au venit din Împărăția Cerului, iar florile pioșeniei și recunoștinței – de la conaționalii uniți în jurul activului Societății ”Golgota” a românilor din Ucraina, conduse de Octavian Bivolaru. De 17 ani, de când lângă capela mitropolitană din vechiul cimitir din Cernăuți, cu contribuția celor doi lideri ai ”Golgotei”, Octavian Bivolaru și Petru Grior, a fost înălțat un monument funerar, manifestările de comemorare a victimelor deportărilor staliniste încep din acest loc.
Iar din 2008 ne îndreptăm pașii și spre fostul cimitir militar românesc pentru a-i pomeni pe eroii neamului, manifestările fiind organizate de aceeași societate.
Începând de la data inaugurării complexului memorial al ostașilor români căzuți pe teritoriul regiunii și martirilor regimului stalinist din primul an de ocupație, înălțat pe banii Statului Român și cu acceptul autorităților locale, controversele în jurul lui mai continuă. Astăzi, însă, se pare că situația nu-i atât de acută și derulează spre un final îmbucurător.
În orice caz, de la data inaugurării ”neoficiale”, după cum susțin unii, deși piatra de temelie s-a pus în prezența oficialităților, în fiecare an de sărbătoarea Înălțării Domnului (cu preoți sau fără de fețe bisericești), când mai mulți, când mai puțini români au fost alături de liderii ”Golgotei” la pomenirea celor 695 de militari și circa 400 de martiri ce zac în gropile comune din acest cimitir.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment