Nicolae Casso, unul dintre cei mai aprigi nationalisti romani din Basarabia, “revine” pe plaiurile sale natale. Printre multele donatii facute romanilor din Basarabia de catre Societatea Cultural Istorica “Mihai Viteazul” din Ploiesti (SMV), se numara de asemenea si bustul dedicat revolutionarului romanu basarabean Nicoale Casso.
Prin amplasarea acestor busturi in Republica Moldova, Societatea Cultural Istorica “Mihai Viteazul” din Ploiesti ajuta la renasterea constiintei nationale a romanilor basarabeni.
Opera a sculptorului George Dumitru, bustul lui Nicolae Casso a fost donat de catre SMV Primăriei din localitatea Chişcăreni, din Raionul Sîngerei, Republica Moldova, el fiind amplasat la inceputul lunii martie 2016 chiar in fata sediului Primăriei Chişcăreni.
Nicolae Casso, unul dintre cei mai aprigi nationalisti romani din Basarabia, “revine” pe plaiurile sale natale
Nicolae Casso a fost unul dintre cei mai aprigi revolutionari romani basarabeni, el militand cu inversunare impotriva ocupatiei rusesti din Basarabia. Membru al societatii Junimea, Nicole Casso mai era numit si “filozoful din Chișcăreni”, dupa ce acesta se stabilise intr-un conac impunator, in satul Chișcăreni din judetul Bălți.
Profund nemultumit de politica agresiva de rusificare si deznationalizare implementata de catre autoritatile tariste, Nicolae Casso a nutrit un imens dispret si a dezaprobat constant practicile barbare de asimilare fortata a romanilor basarabeni de catre rusi.
Proprietarul a aproximativ 12.000 de hectare de pamant, Nicolae Casso a construit spitale in Bălți si in localitatea Flămînzeni, pe care le-a inzestrat dupa cerintele occidentale, a infiintat in satul in care s-a stabilit, in Chișcăreni, o scoala profesionala cu predare in limba romana, a reparat pe cheltuiala sa biserica din aceeasi localitate, insistand insa sa se pastreze stilul arhitectonic moldovenesc, fiind recunoscut ca filantrop si aparator de seama al romanitatii in Basarabia.
[info]
Basarabia, pamant romanesc – Mihai Eminescu [/info]
“… crescînd tendința de rusificare și nejustificata desființare a instituției judecătorilor de ocol, s-a retras la castelul de la Chișcăreni, unde, deseori ieșea, chiar și pe timp de vară, îmbrăcat într-o șubă din piei de lup și privea cu nesaț, de pe o movilă ridicată de țărani, spre malurile de dincolo de Prut”
Glasul.info
Bibliografie/Note: Lucian Predescu, Enciclopedia României. Cugetarea, 1999
[sg_popup id=”36″ event=”onload”][/sg_popup]
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.