Istorie

La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general

La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general.

Cunoscut de catre romani mai degraba ca Iancu de Hunedoara, Ioan de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin (n. ca. 1407 – d. 11 august 1456)  (latina Ioannes Corvinus, germană Johann Hunyadi, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei intre 1441-1456 si regent al Ungariei intre 1446-1452, mare comandant militar.

Inca din timpul Dietei Ungariei din luna februarie a anului 1445 s-a format un guvern provizoriu, alcatuit la acea vreme din cinci Căpitani generali, Ioan de Hunedoara primind in guvernare Transilvania, Banatul si Crișana.

La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general

Pentru ca in acele timpuri in Regatul Ungariei exista un adevarat vid de putere, Iancu a fost ales regent al Ungariei (Regni Gubernator) la data de 5 iunie 1446 in numele regelui Ladislau al V-lea Postumul.

Una dintre primele actiuni intreprinse de Iancu de Hunedoara din functia sa ca regent a fost aceea de a-l ataca pe imparatul romano-german Frederic al III-lea pentru refuzul acestuia de a-l elibera pe Ladislau.

Armatele lui Iancu au invins ducatele Stiria, Carintia si Carniola, ajungand pana la portile Vienei, insa pana la urma imparatul romano-german Frederic al III-lea a fost de acord sa semneze un armistitiu ce a durat o perioada de doi ani.

Una dintre marile realizari ale lui Iancu de Hunedoara in beneficiul romanilor a fost inscaunarea in Moldova a varului sau Bogdan al II-lea, (tatal lui Ștefan cel Mare).

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago