La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general

La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general.

Cunoscut de catre romani mai degraba ca Iancu de Hunedoara, Ioan de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin (n. ca. 1407 – d. 11 august 1456)  (latina Ioannes Corvinus, germană Johann Hunyadi, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei intre 1441-1456 si regent al Ungariei intre 1446-1452, mare comandant militar.

Inca din timpul Dietei Ungariei din luna februarie a anului 1445 s-a format un guvern provizoriu, alcatuit la acea vreme din cinci Căpitani generali, Ioan de Hunedoara primind in guvernare Transilvania, Banatul si Crișana.

La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general

Pentru ca in acele timpuri in Regatul Ungariei exista un adevarat vid de putere, Iancu a fost ales regent al Ungariei (Regni Gubernator) la data de 5 iunie 1446 in numele regelui Ladislau al V-lea Postumul.

Una dintre primele actiuni intreprinse de Iancu de Hunedoara din functia sa ca regent a fost aceea de a-l ataca pe imparatul romano-german Frederic al III-lea pentru refuzul acestuia de a-l elibera pe Ladislau.

Armatele lui Iancu au invins ducatele Stiria, Carintia si Carniola, ajungand pana la portile Vienei, insa pana la urma imparatul romano-german Frederic al III-lea a fost de acord sa semneze un armistitiu ce a durat o perioada de doi ani.

Una dintre marile realizari ale lui Iancu de Hunedoara in beneficiul romanilor a fost inscaunarea in Moldova a varului sau Bogdan al II-lea, (tatal lui Ștefan cel Mare).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Securitatea alimentara a Romaniei este compromisa

lun iun. 5 , 2017
Securitatea alimentara a Romaniei este compromisa Dupa ce am constatat cu totii ca Uniunii Europene nu-i pasa catusi de putin de independenta energetica a Romaniei si face tot ce poate pentru a forta tara noastra sa-si exporte gazul catre restul tarilor membre din UE, periclitand securitatea energetica a Romaniei, iata […]
Securitatea alimentara a Romaniei este compromisa

Poate vă place și:

libris.ro