Monumentul Unirii din IASI a fost vandalizat periodic
Un monument din IASI a fost vandalizat periodic
Cu toate ca grupul statuar din Piata Natiunii din fata Universitatii de Medicina din IASI are in spatele sau o istorie trista, acesta fiind de fapt o reproducere a unui monument distrus de catre sovietici din cauza simbolului pe care il reprezenta (n.r. Monumentul Unirii), iata ca persoane necunoscute il vandalizeaza periodic, mazgalind frecvent grupul statuar.
Monumentul Unirii original a fost inaugurat in anul 1927 si amplasat la baza bulevardului Carol I, cum urci spre Copou dinspre piata Mihai Eminescu. Deranjati de simbolistica monumentului, sovieticii au demolat grupul statuar in anul 1947, acestuia fiindu-i reconstruita o replica abia in anul 1999 si amplasata in fata Universitatii de Medicina din Iasi.
Cu o istorie atat de nefasta in spatele sau, este acum in zilele noastre un adevarat sacrilegiu ca acest monument sa fie acum vandalizat si murdarit de catre persoane fara constiinta, cu atat mai mult cu cat ne aflam in preajma sarbatoririi centenarului Unirii.
Vedem cu totii cum se dau in stamba diverse autoritati locale sau unele venite chiar de la varful conducerii statului roman in preajma sarbatorilor nationale, insa cand este vorba cu adevarat de apararea valorilor si simbolurilor nationale, de cele mai multe ori reactiile acestora lasa de dorit.
Chiar nu se poate asigura o paza corespunzatoare, eventual poate chiar si o supraveghere video permanenta pentru un asemenea obiectiv cultural? De cand poate fi sistematic vandalizat un monument de catre persoane necunoscute fara a fi prinsi si pedepsiti vinovatii?
Sursa: iasicasa.ro
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Leave a Comment