Site icon Glasul.info

Deputatul Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Constantin Codreanu Etnicii români din sudul Basarabiei fac obiectul unor politici identitare de tip sovietic, Foto: ZorileBucovinei.com

Constantin Codreanu Etnicii români din sudul Basarabiei fac obiectul unor politici identitare de tip sovietic, Foto: ZorileBucovinei.com

Deputatul Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Am luat act cu îngrijorare de intenția postului rus de televiziune RTR de a intra pe piața mediatică din România, concretizată într-o cerere adresată în acest sens Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Faptul în sine confirmă existența unei strategii a Moscovei de expansiune mediatică în țara noastră. Cazul trebuie interpretat în contextul amenințărilor hibride la care este expusă România din partea Moscovei.

Este cunoscut, în general, faptul că, fiind situată pe flancul estic al NATO și UE, România este expusă puternic amenințărilor clasice și hibride, atât convenționale și neconvenționale, cât și militare și non-militare venite dinspre Rusia.Televiziunea rusă RTR, cu sediul în Iași, este operată prin compania Telecontent Productions SRL și a solicitat o licență de televiziune prin satelit.

Compania din Iași este deținută de TV Content SRL din Chișinău, proprietate a două persoane fizice: Evgheni Sergheev – 50% și Victor Stețco – 50%. TV Content SRL operează de mai mulți ani în Republica Moldova, retransmițând programele televiziunii rusești de stat Rossia 1. 

Deputatul Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Reprezentanții RTR cu sediul la Iași au declarat că intenționează să producă emisiuni despre așa-zisa ”diaspora moldovenească din România” și să pună pe post ”filme rusești și ucrainene” (50% din emisia de film). RTR este o componentă a holdingului media Compania panrusă de stat de televiziune și radiodifuziune (rusă: Vserossiiskaia gosudarstvennaia televizionnaia i radioveșciatelnaia compania).

RTR este acronimul de la Rossiiskoe televidenie i radio (română: Radioteleviziunea rusă).Pentru o înțelegere exactă a orientării și profilului ideologic al postului de televiziune RTR Moldova, trebuie să precizăm că, printr-o decizie din 4 iulie 2014, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chișinău a sancționat acest post rusesc, alături de altele, întrucât ”în emisiunile informativ-analitice preluate din Federația Rusă, posturile de televiziune respective utilizează instrumente de propagandă agresive, promovează și intensifică zvonuri neconfirmate, manipulează prin text și imagini, utilizează etichetări pentru a discredita și a prezenta într-o conotație negativă guvernul de la Kiev, dezinformează și manipulează opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina prin tertipuri de montaj și comentarii ce abundă în invective.

De asemenea, posturile monitorizate au difuzat știri și reportaje în care nu există pluralism de opinii, acestea prezentând, unilateral și preponderent, punctul de vedere al Moscovei și al adepților federalizării Ucrainei. Limbajul utilizat în comentarii este unul agresiv și intolerant, care conține insulte directe față de Guvernul Ucrainei și față de populația care îl susține. Totodată, raportul evidențiază câteva cazuri de instigare la violență și ură interetnică, discriminare pe motiv de apartenență la forțele proucrainene și proeuropene”.

Transmisiunile postului RTR au fost interzise în Estonia din 1 ianuarie 2006, în Kazahstan din 24 octombrie 2007, în Azerbaidjan din 1 ianuarie 2008, în Georgia din 8 august 2008, în Ucraina din 25 iulie 2014, în Lituania din 8 aprilie 2015, iar în Letonia din 11 aprilie 2016. Motivele pentru care au fost interzise transmisiunile postului RTR în aceste state post-sovietice au fost argumentate prin recursul lui la ”ațâțarea urii naționale și incitarea la război”.Sunt în asentimentul majorității românilor susținând că un asemenea post de televiziune, conceput și utilizat de Federația Rusă drept instrument de manipulare în străinătate, nu poate fi acceptat pe piața mediatică din România.

De asemenea, consider că și autoritățile competente ale Republicii Moldova, cu care încercăm să construim un spațiu mediatic comun, ar trebui să ia în calcul, asemenea autorităților din Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania și Kazahstan, posibilitatea retragerii licenței de emisie acordate anterior postului RTR.Ca stat membru al Uniunii Europene și NATO situat la frontiera de răsărit a celor două organisme, se impune cu necesitate ca România să adere la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride – CEECAH (engleză: European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats – ECECHT), înființat la 11 aprilie 2017, prin semnarea la Helsinki a unui Memorandum de constituire, de către 9 state membre ale NATO și UE, și anume: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Polonia, Finlanda, Letonia și Lituania. În acest sens, i-am adresat, la 10 august 2017, o scrisoare ministrului Afacerilor Externe al României, Teodor-Viorel Meleșcanu.

Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră. Consiliul Național al Audiovizualului este obligat să ia în considerație motivele temeinice pentru care acest post rusesc de televiziune a fost interzis în diverse state expuse anterior propagandei Moscovei și să adopte o decizie negativă cu privire la intrarea RTR pe piața mediatică din România.

primită de la președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Exit mobile version