Deputatul Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Deputatul Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Am luat act cu îngrijorare de intenția postului rus de televiziune RTR de a intra pe piața mediatică din România, concretizată într-o cerere adresată în acest sens Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Faptul în sine confirmă existența unei strategii a Moscovei de expansiune mediatică în țara noastră. Cazul trebuie interpretat în contextul amenințărilor hibride la care este expusă România din partea Moscovei.

Este cunoscut, în general, faptul că, fiind situată pe flancul estic al NATO și UE, România este expusă puternic amenințărilor clasice și hibride, atât convenționale și neconvenționale, cât și militare și non-militare venite dinspre Rusia.Televiziunea rusă RTR, cu sediul în Iași, este operată prin compania Telecontent Productions SRL și a solicitat o licență de televiziune prin satelit.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Compania din Iași este deținută de TV Content SRL din Chișinău, proprietate a două persoane fizice: Evgheni Sergheev – 50% și Victor Stețco – 50%. TV Content SRL operează de mai mulți ani în Republica Moldova, retransmițând programele televiziunii rusești de stat Rossia 1. 

Deputatul Constantin Codreanu: ”Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră”

Reprezentanții RTR cu sediul la Iași au declarat că intenționează să producă emisiuni despre așa-zisa ”diaspora moldovenească din România” și să pună pe post ”filme rusești și ucrainene” (50% din emisia de film). RTR este o componentă a holdingului media Compania panrusă de stat de televiziune și radiodifuziune (rusă: Vserossiiskaia gosudarstvennaia televizionnaia i radioveșciatelnaia compania).

RTR este acronimul de la Rossiiskoe televidenie i radio (română: Radioteleviziunea rusă).Pentru o înțelegere exactă a orientării și profilului ideologic al postului de televiziune RTR Moldova, trebuie să precizăm că, printr-o decizie din 4 iulie 2014, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chișinău a sancționat acest post rusesc, alături de altele, întrucât ”în emisiunile informativ-analitice preluate din Federația Rusă, posturile de televiziune respective utilizează instrumente de propagandă agresive, promovează și intensifică zvonuri neconfirmate, manipulează prin text și imagini, utilizează etichetări pentru a discredita și a prezenta într-o conotație negativă guvernul de la Kiev, dezinformează și manipulează opinia publică referitor la evenimentele din Ucraina prin tertipuri de montaj și comentarii ce abundă în invective.

De asemenea, posturile monitorizate au difuzat știri și reportaje în care nu există pluralism de opinii, acestea prezentând, unilateral și preponderent, punctul de vedere al Moscovei și al adepților federalizării Ucrainei. Limbajul utilizat în comentarii este unul agresiv și intolerant, care conține insulte directe față de Guvernul Ucrainei și față de populația care îl susține. Totodată, raportul evidențiază câteva cazuri de instigare la violență și ură interetnică, discriminare pe motiv de apartenență la forțele proucrainene și proeuropene”.

Transmisiunile postului RTR au fost interzise în Estonia din 1 ianuarie 2006, în Kazahstan din 24 octombrie 2007, în Azerbaidjan din 1 ianuarie 2008, în Georgia din 8 august 2008, în Ucraina din 25 iulie 2014, în Lituania din 8 aprilie 2015, iar în Letonia din 11 aprilie 2016. Motivele pentru care au fost interzise transmisiunile postului RTR în aceste state post-sovietice au fost argumentate prin recursul lui la ”ațâțarea urii naționale și incitarea la război”.Sunt în asentimentul majorității românilor susținând că un asemenea post de televiziune, conceput și utilizat de Federația Rusă drept instrument de manipulare în străinătate, nu poate fi acceptat pe piața mediatică din România.

De asemenea, consider că și autoritățile competente ale Republicii Moldova, cu care încercăm să construim un spațiu mediatic comun, ar trebui să ia în calcul, asemenea autorităților din Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania și Kazahstan, posibilitatea retragerii licenței de emisie acordate anterior postului RTR.Ca stat membru al Uniunii Europene și NATO situat la frontiera de răsărit a celor două organisme, se impune cu necesitate ca România să adere la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride – CEECAH (engleză: European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats – ECECHT), înființat la 11 aprilie 2017, prin semnarea la Helsinki a unui Memorandum de constituire, de către 9 state membre ale NATO și UE, și anume: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Polonia, Finlanda, Letonia și Lituania. În acest sens, i-am adresat, la 10 august 2017, o scrisoare ministrului Afacerilor Externe al României, Teodor-Viorel Meleșcanu.

Instrumentele de propagandă ale Kremlinului nu trebuie acceptate în România. RTR nu este binevenit în țara noastră. Consiliul Național al Audiovizualului este obligat să ia în considerație motivele temeinice pentru care acest post rusesc de televiziune a fost interzis în diverse state expuse anterior propagandei Moscovei și să adopte o decizie negativă cu privire la intrarea RTR pe piața mediatică din România.

primită de la președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ion Cristoiu: "Emmanuel Macron vine în România ca să ne vîre pe gît, contracost, armament de producție franceză"

joi aug. 24 , 2017
Ion Cristoiu: “Emmanuel Macron vine în România ca să ne vîre pe gît, contracost, armament de producție franceză” Romania este ingramadita din toate directiile de catre “partenerii” occidentali pentru a cumpara armament “modern”. Daca in primii ani postdecembristi Romania a trait o perioada buna din vanzarea fierului vechi rezultat din […]
Ion Cristoiu: "Emmanuel Macron vine în România ca să ne vîre pe gît, contracost, armament de producție franceză", Foto: facebook.com

Poate vă place și:

libris.ro