La ce ne trebuie arme daca nu mai avem armata?
La ce ne trebuie arme daca nu mai avem armata?
Nu stiu cum se face, dar istoria i-a prins de-a lungul timpului pe romani mai mereu nepregatiti atunci cand se pregateau marile razboaie de pe batranul continent. Multi o sa spuna ca nimeni nu poate prevesti cu siguranta cand si daca un razboi va avea loc. Cu toate acestea, au existat inainte de marile conflicte europene mereu semne clare care prevesteau aceste nenorociri.
Chiar daca nu se auzeau tobele razboiului, inainte de marile conflicte armate europene au fost prezente mereu indicii cu privire la intentiile unor potentiali agresori. Cu toate acestea, armata romana a fost mai mereu nepregatita pentru aceste razboaie; textele romantate ale diversilor scriitori despre eroismul romanilor care alergau desculti si in camasa in timpul atacurilor la baioneta nu sunt izvorate nicidecum dintr-o imaginatie mult prea exagerata, ci in unele cazuri chiar din propria experienta de pe front din timpul razboiului.
Cum se face ca romanii au fost mai mereu in contratimp si aproape de fiecare data nepregatiti din punct de vedere militar cand au izbucnit aceste conflicte?
Poate singura perioada in care Romania a avut o armata pregatita din toate punctele de vedere sa apere teritoriul tarii, a fost cea din timpul regimului „national-comunist”. In acele vremuri, pentru cateva decenii, romanii au avut intr-adevar capacitatea sa-si apere de unii singuri propria tara, fara sa mai astepte ajutor extern.
In rest, fie din incompetenta factorilor interni, fie prin „grija” ce ne-o poarta diversi „parteneri” si „aliati” externi, Romania a fost prinsa mereu in offside cand au izbucnit marile razboaie in Europa.
Pentru cine cumparam acum arme in valoare de miliarde de euro daca nu mai avem armata?
Pe polonezi ii intelegem: acolo exista zeci de mii de voluntari care fie se pregatesc singuri in tabere paramilitare, fie asistati chiar de personal militar profesionist care ii initiaza in pregatirea militara de baza.
Ar fi extrem de interesant sa stim care este cu adevarat parerea celor din armata romana cu privire la aceste achizitii de material militar, care par mai degraba impuse de catre „fratii mai mari” ai Romaniei decat de necesitatile reale ale tarii noastre.
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Leave a Comment