Istorie

Daniel Gheorghe: “26 august ar trebui să devină o zi de comemorare și de pomenire a celor din Otopeni, civili ori militari, care s-au jertfit pentru România “

Daniel Gheorghe: “26 august ar trebui să devină o zi de comemorare și de pomenire a celor din Otopeni, civili ori militari, care s-au jertfit pentru România”

Despre bombardarea Bucureștiului si Ploieștiului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial se evita in general din diverse motive a se vorbi in Romania, mai ales atunci cand trebuie recunoscut faptul ca unele dintre aceste bombardamente ale aliatilor nu au fost efectuate numai asupra obiectivelor strategice si militare, sau a cailor ferate si a rafinariilor de petrol, ci si asupra unor obiective civile pentru care nu existau motive pentru a fi bombardate, decat daca se urmarea o forma de razboi psihologic.

Deputatul Daniel Gheorghe aminteste si el despre o scurta perioada din timpul celui de-al doilea razboi mondial cand “între 24-27 august 1944, soarta României, prinsă între germani, ruși și anglo-americani, s-a jucat la Otopeni, Băneasa, Pipera și în sud-vestul Bucureștilor, cartierele Cotroceni și Rahova”.

Daniel Gheorghe: “26 august ar trebui să devină o zi de comemorare și de pomenire a celor din Otopeni, civili ori militari, care s-au jertfit pentru România”

“M-am uitat în reluare la filmul documentar, de pe History, dedicat Regelui Mihai. Dincolo de nuanța emoțională și omagială a filmului, am văzut în premieră imagini foarte scurte din avioanele americane care au bombardat aerodromul de la Otopeni, după 23 august 1944. În fapt se vede cum bombele cad peste sat, se văd casele din Otopeni pe deasupra cărora trec bombardierele. Avionul de recunoaștere care anticipase traseul de bombardare al bazei militare germane trasase o dâră aeriană de fum pe care vântul a dus-o spre sud provocând cel mai mare dezastru umanitar din istoria Otopenilor. Deși s-au înregistrat numeroase victime, marea majoritate a otopenarilor a scăpat fugind în satele vecine ori ascunzându-se în tranșeele săpate în curți. Numai la noi în curte, în centrul Otopenilor, aliații ne-au ,,donat,, vreo 5 bombe și l-au aruncat din casă pe căpița de fân, pe stră-străbunicul, care a scăpat cu bine absolut miraculos. Ziua de apogeu a bătălie pentru București, 26 august, ar trebui să devină o zi de comemorare și de pomenire a celor din Otopeni, civili ori militari, care s-au jertfit pentru România în cursul celui de-al doilea război mondial. Una peste alta, între 24-27 august 1944, soarta României, prinsă între germani, ruși și anglo-americani, s-a jucat la Otopeni, Băneasa, Pipera și în sud-vestul Bucureștilor, cartierele Cotroceni și Rahova.“, a postat deputatul Daniel Gheorghe pe contul sau de Facebook

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

6 ore ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

2 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

2 zile ago