Evenimente

Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat duminică, 27 august, la manifestațiile dedicate Zilei Limbii Române organizate în premieră absolută la Cetatea Albă, pe litoralul basarabean al Mării Negre, de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu Consulatul General al României la Odesa.

Cu această ocazie, deputatul Constantin Codreanu a adresat numerosului public vorbitor de limbă română prezent la manifestație un cuvânt de salut și încurajare:

„Salut acest eveniment care este o premieră pentru comunitatea noastră românească la Cetatea Albă, un loc cu o mare încărcătură istorică.Sărbătorirea Zilei Limbii Române, care a coincis cu sărbătorirea Zilei Independenței Ucrainei, astăzi, aici, este o întâlnire fericită între noi, românii, și dumneavoastră, dragi ucraineni.Ca președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării vreau să transmit mesajul că statul român este alături de dumneavoastră, dragi români. Felicit Institutul Cultural Român și autoritățile noastre consulare pentru această reușită și mulțumesc administrației raionale ucrainene pentru cooperare”.

Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

”Sunt sigur că știți că, în România, ucrainenii se bucură de toate drepturile posibile, având inclusiv reprezentare parlamentară. Mi-aș dori ca același lucru să fie valabil și pentru românii noștri din Ucraina. Reciprocitatea este principiul-cheie în acest caz.Mulțumesc! La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”, a mai precizat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Programul manifestațiilor de la Cetatea Albă, care au vizat promovarea identității culturale pe care comunitatea istorică românească din sudul Basarabiei o împărtășește cu România și Republica Moldova, a cuprins reprezentații folclorice autentice susținute de formații populare românești din sudul Basarabiei: ansamblul ,,Mărţişor” din Satul Nou, raionul Sărata, ansamblul vocal ,,Țărăncuța” din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc ,,Haiducii”, din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea” din comuna Babele (Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, ansamblul folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail și formația „Zdob și Zdub” din Chișinău.

În cadrul manifestațiilor culturale de la Cetatea Albă Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a purtat discuții cu mai mulți fruntași și reprezentanți ai comunității românești din sudul Basarabiei, arătându-și întreaga disponibilitate pentru susținerea acestora în demersurile de păstrare și dezvoltare a identității românilor din regiune.Anul acesta Ziua Limbii Române a fost marcată pentru a patra oară în sudul Basarabiei și pentru prima dată în interiorul Cetății Albe.

Comunicat de presa primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago