Bulgaria

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor Români de la Smârdan să fie restaurat, potrivit bnr.bg. „Monumentul a fost distrus într-o noapte a anului 1913, pe fondul manifestărilor antiromânești de după intrarea Armatei Române în Bulgaria în timpul celui de-Al doilea Război Balcanic și după Pacea de la București, de către naționaliștii bulgari.”

Istoricul bulgar Raco Milanov (Рачо Миланов) propune ca Monumentul Eroilor Români de la Smârdan să fie restaurat și reamplasat pe vechiul amplasament pentru aniversarea a 150 de ani de la Războiul de Eliberare a Bulgariei, război la care au avut și soldații români o mare parte din contribuție.

Potrivit istoricului bulgar, există o înțelegere între guvernul român și cel bulgar prin care Bulgaria accepta pe teritoriul său ridicarea a mai multor monumente în locurile unde soldații români au dat cele mai mari jertfe de sânge pe teritoriile bulgărești, eliberându-le de sub ocupația turcilor.

Avem un protocol, care mărturisește că la 12 februarie 1880 a fost convocată o ședință a Consiliului Local Raional și s-a luat decizia de ridicare a unui monument. … Un protocol al administrației municipale din 1890 mărturisește deja existența unui monument pentru care se îngrijește conservarea lui Pentru perioada 1897-1898 – aceasta este perioada în care se știe că un monument asemănător a fost descoperit. satul Smerdan, documentele municipale păstrate nu spun absolut nimic Nu există informații despre activitatea administrației municipale în legătură cu monumentul celebrul sculptor italian Arnoldo Dzoki este cu adevărat frumos Este realizat din bronz, reprezintă o figură a unei femei îmbrăcate în sutană, cu o coroană pe cap, stând pe țeava unui tun… În timpul Inter-Aliatelor. Război, statuia a fost dărâmată și îngropată în zona cazărmii Oreahovo (n.r. Rahova). Figura de bronz a fost descoperită întâmplător la sfârșitul anilor 1950, iar în mai 1960 a fost redescoperit monumentul războaielor românești. În 1997, când orașul Oryahovo (n.r. Rahova) a sărbătorit 120 de ani de la eliberare, a avut loc o ceremonie solemnă de deschidere a monumentului aflat deja în piața „Diko Iliev” din oraș”

Într-adevăr la Rahova (în bulgară ОряховоOreahovo) există un monument dedicat eroilor români, inaugurat în anul 1997 și pe care bulgarii l-au intitulat „Monumentul Libertății , cunoscut și sub numele de „Regina României”„.  Pe soclul monumentului este scris în limba română: „Eliberatorilor de război români – cu recunoștință”.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

Noaptea Muzeelor boicotată în acest an de angajații muzeelor în nordul Moldovei

Nemulțumiți de inechitățile salariale, angajații muzeelor din Nordul Moldovei sunt hotărâți să boicoteze anul acesta…

10 ore ago

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

22 de ore ago

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

o zi ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

o zi ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

o zi ago