Să purtăm în cinstea acestor înaintasi și ctitori, cu mândrie costumul național românesc, Foto: Mihai Tirnoveanu
Să purtăm în cinstea acestor înaintasi și ctitori, cu mândrie costumul național românesc
Astăzi la Ozun (11% etnici români și 83% etnici maghiari), jud. Covasna, sub Cruce și Steag.
Părintele Mihai, parohul Bisericii Ortodoxe cu hramul Nașterea Maicii Domnului: ”Multe din cărămizile Sfintei Biserici au fost ridicate în ziduri pe timp de noapte, cu multă trudă și jertfă. Să purtăm în cinstea acestor înaintasi și ctitori, cu mândrie costumul național românesc. Le mulțumim tuturor celor care îi ajută pe copiii noștri să aibă aceste straie”.
După Sfânta Liturghie am avut deosebita onoare la invitația destoinicului părinte, să adresez câteva cuvinte enoriașilor strânși în biserică, transmițându-le dragostea și susținerea noastră, a celor care sunt alături de românii din Covasna și Harghita.
După miruire am discutat având-o alături pe doamna Reli Păvăluca prietena noastră din Voinești Covasna care se ocupă de confecționarea straielor pentru copii, atât cu părintele Mihai cât și cu un grup de enoriași care si-a exprimat dorința să aibă costume naționale precum copiii.
Mare ne-a fost bucuria la aflarea acestei dorințe. Pe listă se află până acum 21 de copii și trei adulți, aceștia din urmă suportând jumătate din prețul unui costum, cealaltă jumătate fiind achitată de noi. Dacă ne ajută Dumnezeu să facem rost de suficienți bani, sunt sigur că vom înlesni achiziționarea hainelor naționale pentru mai mulți români din Ozun.
Ceea ce contează însă enorm, este această dorință a românilor de acolo de a îmbrăca ”platoșa” strămoșească. E mare lucru, cei care cunosc cu adevărat situația reală din Covasna și Harghita, știu despre ce vorbesc. Îmbrățisez pe fiecare român din Covasna și Harghita care dorește să aibă un costum popular și oricine va cere va avea, oricât de greu va fi.
Fondurile pentru confecționarea costumelor populare pentru românii din Ozun se strâng în cont BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociatia Calea Neamului (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU si adresa bancii: Poienelor, nr.2, bl.211, Brașov) sau prin Pay Pal (mihaitirnoveanu16@gmail.com).
Autor/Foto: Mihai Tîrnoveanu
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment