Site icon Glasul.info

Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti

Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti, Foto: captura video NEAMUNIT

Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti, Foto: captura video NEAMUNIT

Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti.

Revoltati de situatia din Ucraina, acolo unde autoritatile ucrainene au luat decizia de a inchide scolile in limbile minoritatilor de pe teritoriul statului ucrainean, românii au organizat un protest in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti.

Protestul a fost initiat si organizat de catre mai multe organizatii civice din Alianța pentru Centenar, printre care se numara si organizaţia non-guvernamentală (ONG) NEAMUNIT din București.

Cei de la NEAMUNIT  i-au invitat pe toti românii carora le pasa  soarta copiilor români din Ucraina sa ia parte sambata, 16 septembrie 2017,  la protestul organizat in fata Ambasadei Ucrainei(b-dul Aviatorilor), de la ora 11.

Românii protesteaza in fata Ambasadei Ucrainei la Bucuresti impotriva deciziei de a inchide scolile romanesti

“Dragi prieteni, cei 500.000 de Români din Ucraina au mare nevoie de ajutorul vostru. In curand, toate scolile românesti vor fi inchise de statul vecin si zecile de mii de copii români nu vor mai putea sa invete in limba materna, ceea ce poate duce la deznationalizarea si asimilarea uneiparti din comunitatea româneasca.

Mitingul de protest, prin care se cere pastrarea invatamantului in limba materna pentru copii români din Ucraina, este organizat la initiativa mai multor organizatii civice din Alianța pentru Centenar, printre care si asociatia noastra.

Va reamintim faptul ca tinuturile locuite de români in Ucraina (Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei si Herța) au fost smulse de sovietici din trupul României Mari in 1944 si alipite fortat Ucrainei. In anul 1997, România a fost fortata de presiunile internationale sa semneze Tratatul de baza cu Ucraina, prin care recunostea stapanirea statului vecin asupra fostelor teritorii românesti. Semnarea acestui tratat nefavorabil a fost o conditie pentru primirea României in NATO, insa cu conditia protejarii de catre Ucraina a identitatii minoritatii românesti, inclusiv asigurarea invatamantului gratuit in limba româna (prevazut clar la art. 13 alin. 5 din Tratat).

Dupa ce le-am cedat teritoriile care apartineau României Mari, acum vor sa ne inchida si scolile si sa ne asimileze conationalii, incalcand Tratatul din 1997. E momentul sa ne mobilizam pentru fratii nostri si copii lor, care au nevoie de sprijinul nostru.“,  au postat cei de la NEAMUNIT pe contul lor de Facebook

Exit mobile version