Pentru ce au pichetat naţionaliştii ucraineni Consulatul General al României la Cernăuţi?, Foto: ZorileBucovinei.com
Pentru ce au pichetat naţionaliştii ucraineni Consulatul General al României la Cernăuţi? E o întrebare absolut retorică. Or, echipa diplomaţilor români la Cernăuţi este iniţiatoarea numeroaselor activităţi menite să consolideze rodnica colaborare şi podurile de prietenie în toate domeniile dintre România şi Ucraina.
Şi dacă-i să vorbim de-a dreptul, era mai degrabă cazul să pichetăm noi, reprezentanţii comunităţii româneşti, organele puterii ucrainene pentru că n-au răspuns la demersurile societăţilor româneşti privind încălcarea dreptului constituţional la instruirea în limba română.
Însă, cum se întâmplă de obicei în situaţia noastră de minoritari, am văzut-o şi pe asta, exact că-n povestea cu nevasta ceea nu prea cumsecade, delicat vorbind, care a luat prima parul s-o alunge din sat pe o alta cu reputaţia compromisă.
Cu o oră înainte de începerea manifestării de protest, clădirea Consulatului a fost înconjurată de poliţişti şi alte forţe de ordine. Se cuvine să menţionăm numărul impunător şi comportarea corectă a acestora. Apoi şi-au făcut apariţia reprezentanţii mass-media (ucraineni), cu camere video, aparate fotografice etc. Colegi de-ai noştri, de la presa românească, mai ales dintre cei care se grăbesc să posteze pe Facebook şi sunt finanţaţi de România, n-am văzut pe aproape. Un grup de bărbaţi din corul „Dragoş Vodă”, deşi erau foarte paşnici, au fost îndepărtaţi de poliţişti, chipurile, pentru a evita vreun conflict. Toţi erau în aşteptarea spectacolului, actorii întârziind să apară. În sfârşit, după ora 17.00, dinspre strada Principală într-o coloană spectaculoasă s-au arătat în marş pitoresc naționaliștii ucraineni din cadrul partidului „Corpul National”, strigând „Slava Ukraini!” şi alte slogane naţionaliste.
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment