8 octombrie 1434: cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, datând din vremea lui Alexandru cel Bun.
Incepand cu secolul al XV-lea, domnitorii Moldovei au inceput sa construiasca curti domnesti in principalele orase ale tarii. Asa se face ca de-a lungul istoriei, odata cu schimbarea domnitorului din Moldova, uneori era schimbata si resedinta domneasca, astfel ca in Tara Moldovei se poate vorbi de mai multe curti domnesti.
Prima mentionare despre curtea domneasca din Iași este facuta intr-un document din 8 octombrie 1434. Aici locuia domnitorul Moldovei atunci cand poposea la Iași.
8 octombrie 1434: cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, datând din vremea lui Alexandru cel Bun
Orasul Iași a cunoscut o dezvoltare accelerata in timpul lui Stefan cel Mare, incepand sa se dezvolte dupa ce domnitorul a refacut curtile domnesti, dar a cosnstruit si o biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”, spre zona de est, in preajma curtii domnesti.
In zidul bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iași se gaseste amplasata intr-o firida o placa cu urmatoarea pisanie in limba slavonă:
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Țării Moldovei, fiul Domnului Bogdan Voievod, a voit a zidi acest hram pentru pomenirea și ruga sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae și pentru sufletele adormiților bunic, părinți și frați ai noștri și pentru sănătatea domniei noastre și a copiilor noștri; pe care am și început a-l zidi în anul 6999 (1491) luna iunie 1, și s-a sfârșit în al 7000-lea (1492) luna august 10.”
Glasul.info
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
1 Decembrie 1918 a început în luna Martie, la Chișinău! Povara bunătății noastre Povara bunătăţii noastre ne apasă… Cu aceste cuvinte şi-a început Mircea Snegur cuvîntul adresat tuturor românilor, de pretutindeni, chemaţi să mai priceapă o dată, o dată pentru totdeauna de s-ar putea, că sabia smereniei noastre ne poate […]