Știri

Deputat Constantin Codreanu: ”Cartea românească să circule liber între cele două maluri ale Prutului, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică!”

Deputat Constantin Codreanu: ”Cartea românească să circule liber între cele două maluri ale Prutului, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică!”. 

Miercuri, 11 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului României condiționarea oricărui ajutor acordat Guvernului Republicii Moldova cu deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile de peste Prut și eliminarea obligațiilor de avizare și aprobare prealabilă atunci când aceste donații sunt transmise instituțional.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat următoarele:
”Peste 27 de milioane – acesta este deficitul de carte românească din bibliotecile publice și școlare din Republica Moldova. Totodată, aceste biblioteci cuprind milioane de cărți editate în timpul ocupației sovietice cu alfabet rusesc sau în limba rusă, marcate ideologic, un adevărat balast.
Cărțile vechi moștenite din comunismul sovietic nu pot fi casate decât dacă sunt înlocuite cu altele noi. În foarte multe biblioteci școlare lipsesc operele literare studiate conform programei școlare. Guvernul nu finanțează dotarea bibliotecilor sătești, sarcina revenindu-le primăriilor destul de sărace.

Deputat Constantin Codreanu: ”Cartea românească să circule liber între cele două maluri ale Prutului, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică!”

Administrațiile locale și instituțiile din România au transmis importante donații de carte către bibliotecile din Republica Moldova, la cererea lor. De fiecare dată inițiativele instituțiilor din România s-au izbit de piedici legislative și birocratice descurajante, cu accente de cenzură culturală, ideologică și etnică, ridicate de către legislația și structurile guvernamentale ale Republicii Moldova.
Au existat multiple cazuri când camioane cu cărți în limba română, donate de consilii județene sau primării din dreapta Prutului înfrățite cu raioane și primării din stânga Prutului, așteptate de bibliotecile din Republica Moldova, au fost întoarse din vama moldoveană pe motivul lipsei unei hotărâri a Comisiei interdepartamentale abilitate cu ”administrarea şi coordonarea activităţii de recepţionare şi distribuire eficientă a ajutoarelor umanitare”.
Aceleași probleme le întâmpină Patriarhia Română atunci când transmite donații de carte de cult și religioasă către Mitropolia Basarabiei, așezământul său canonic local.Comisia-filtru de la Chișinău nu decide dacă nu are și alte avize a căror obținere durează.
Potrivit 22 prim ”Introducerea în ţară a literaturii şi obiectelor cu semnificaţie culturală sau etnică” al Legii cu privire la ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova nr. 1491 din 2002, ”Introducerea în ţară a manualelor şcolare, a literaturii ştiinţifice şi metodologice, precum şi a suporturilor didactice cu caracter informativ, se efectuează în baza avizului Ministerului Educaţiei şi, după caz, al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”.
Procedurile de transmitere din România către o bibliotecă din Republica Moldova, fie că este vorba despre 10 cărți sau 1000, calificate ca având ”semnificație etnică”, durează, de obicei, câteva luni. Prin ”obiecte cu semnificație etnică”, legea moldoveană are în vedere inclusiv tricolorul românesc și orice reproducere a simbolurilor naționale ale României, în condițiile în care circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova și-au redobândit cetățenia română.În această situație, cer Guvernului României să condiționeze acordarea oricărui ajutor Guvernului Republicii Moldova de deblocare a donațiilor de carte românească pentru bibliotecile de peste Prut, prin eliminarea obligațiilor de avizare și aprobare prealabilă atunci când aceste donații sunt transmise instituțional”.
Deputatul Constantin Codreanu li s-a adresat, de asemenea, cu un mesaj oficial tranșant, guvernanților de la Chișinău:

”Totodată, fac apel oficial către Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova nu doar să vorbească despre două inimi gemene care bat la fel, ci să anuleze condiționarea donațiilor de carte românească făcute, la cerere, de către instituții din România, bibliotecilor și primăriilor din Republica Moldova. Domnule președinte al Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, domnule prim-ministru Pavel Filip, inimile gemene vor bate la fel atunci când cartea românească va circula liber între cele două state ale noastre, fără filtre etnice discutabile, de sorginte sovietică!”.

Comunicat de presa primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

3 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago