Un consilier judetean iesean: “Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice”

Un consilier judetean iesean: “Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice”. 

Marian Uscatu, consilier judetean iesean, este nemultumit de suma alocata de catre guvern pentru realizarea programului „Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”. De asemenea, consilierul mai considera si ca “acțiunile finanțate nu sunt concludente pentru un asemenea eveniment”.

Intr-o postare de pe contul sau de Facebook, consilierul judetean PMP Marian Uscatu face o analiza critica asupra modului in care este pregatit un eveniment de o asemenea importanta precum Centenarul Marii Uniri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Un consilier judetean iesean: “Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice”

În cadrul ședinței Consiliului Județean de ieri am dezbătut un proiect prin care Guvernul aloca fonduri pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de realizarea programului „Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”.

Suma alocată a fost de aproape 6 milioane de lei, insuficientă ținând cont că, la fel ca și în urmă cu un secol, Iașul ar fi trebuit să fie în centrul atenției.

La acest proiect m-am abținut. La fel au procedat și ceilalți colegi din Opoziție (Partidul Mișcarea Populară și Partidul Național Liberal). Decizia mea s-a axat pe faptul că acțiunile finanțate nu sunt concludente pentru un asemenea eveniment.

Multe din fonduri sunt destinate tipăririi de documente și organizării de ședințe care oricum ar fi fost realizate (de exemplu: mi se pare firesc ca Guvernul să aloce bani pentru deplasarea Guvernului la Iași). Sugestivă pentru tot programul prezentat este alocarea a aproximativ 10% din sumă pentru… Balul Centenarului. Conform programului, acest eveniment va avea loc la Palatul Culturii, iar invitaţi vor fi guvernanţi, parlamentari și ambasadori, adică fix modul în care nu trebuie marcat un asemenea eveniment.

Momentul Centenarului trebuie să se adreseze tuturor românilor, nu doar clasei politice.

Consider că un asemenea eveniment nu avea ce căuta în programul Centenarului. Trebuie să creăm o unire reală, prin construirea autostrăzii către Ardeal, alocarea de fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea economiei, dezvoltarea reală a culturii sau reabilitarea sistemului sanitar din județ.

Este o altă încercare de distragere a atenției prin folosirea banilor publici pentru un eveniment fără o finalitate concretă. Praf în ochi pentru moldoveni.

Conform anunțului oficial (http://gov.ro/…/comunicat-de-presa-edinta-de-guvern-program…), Guvernul are în vedere reabilitarea a 10 monumente de pe raza Judeţului Iaşi dedicate Primului Război Mondial, însoţită de refacerea marcajelor şi indicatoarelor turistice către acestea. După cum se poate vedea însă din documentul atașat, în Monitorul Oficial nu este specificată vreo alocare de fonduri pentru reabilitarea de monumente. Cu alte cuvinte: să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica!

În altă ordine de idei, am avut o serie de propuneri legate de acest Program. Chiar din momentul în care am fost votat membru în Comisia Consiliului Județean de analiză a proiectelor privind Centenarul Marii Uniri, am propus o colaborare între Consiliul Județean și Primărie pe această temă (www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=491937704502477&id=199819313714319). Nici până în ziua de astăzi ea nu s-a materializat. Totodată, în cadrul ședințelor pe care le-am avut am propus introducerea în programul privind Centenarul a unor acțiuni care să vizeze și Basarabia și Bucovina. Pentru că vorbim despre Marea Unire. Din păcate, acest aspect nu a fost reflectat nici în programul propus de Guvern, nici în cel al Consiliului Județean.“, a scris consilierul judetean Marian Uscatu pe contul sau de Facebook

Glasul.info

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Un pachet cu o mare încărcătură simbolică: o Icoană și un Steag Tricolor de la Țebea pentru Vârghiș, jud.Covasna

lun oct. 16 , 2017
Un pachet cu o mare încărcătură simbolică: o Icoană și un Steag Tricolor de la Țebea pentru Vârghiș, jud.Covasna.  O Icoană și un Steag Tricolor de la Țebea pentru Vârghiș, jud.Covasna. Trei tineri din Deva, Irina Motoc, Toporan Ioan Daniel si Fachin Radu ne-au trimis la Brașov pentru acțiunea de la Vârghiș din 22 octombrie […]
Un pachet cu o mare încărcătură simbolică: o Icoană și un Steag Tricolor de la Țebea pentru Vârghiș, jud.Covasna, Foto: Facebook.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News