Știri

Deputatul Constantin Codreanu: “Albania devine un exemplu pentru alte state balcanice în recunoașterea minorităţilor naţionale. Aromânii pot conta pe ajutorul cultural al României”

Deputatul Constantin Codreanu: “Albania devine un exemplu pentru alte state balcanice în recunoașterea minorităţilor naţionale. Aromânii pot conta pe ajutorul cultural al României”.

Marți, 24 octombrie, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a primit la Parlament vizita domnilor Enkelejd Collaku, președinte al Asociației Aromânilor din Albania și Sterjo Naciku, reprezentantul acestei asociații în România.

„Le-am transmis tinerilor lideri români că decizia Parlamentului Albaniei din 13 octombrie, de recunoaștere a minorității naționale aromâne, prin adoptarea legii pentru protecția minorităților naționale, este admirabilă.
În acest sens, am susținut la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică referitoare la noul statut de minoritate națională ce le permite aromânilor să primească sprijin concret din partea României ca stat înrudit.
Exemplul albanez ar trebui urmat și de alte state restanțiere la acest capitol, inclusiv Grecia și Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, care să recunoască oficial existenţa pe teritoriul lor a minorităţilor naţionale. Aceste state trebuie să respecte drepturile identitar-culturale, lingvistice, religioase şi social-politice de care beneficiază minoritățile naţionale din orice societate autentic democratică, cum ar fi România, un stat exemplu în această speță”, a declarat preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Deputatul Constantin Codreanu: “Albania devine un exemplu pentru alte state balcanice în recunoașterea minorităţilor naţionale. Aromânii pot conta pe ajutorul cultural al României”

Deputatul Constantin Codreanu a adăugat:
„Am căzut de acord asupra unei vizite oficiale în Albania, pentru a-i putea întâlni în comunitățile locale pe frații aromâni și a cunoaște situația la fața locului, dar și pentru a purta un dialog constructiv cu autoritățile albaneze de care depinde cooperarea noastră în beneficiul minorității aromâne înrudite.
Vom pune la punct o listă completă a localităților din Albania în care frații aromâni dețin o pondere de peste 20% pentru a ști unde anume să ne concentrăm efortul de sprijin, dar și pentru a demara o campanie de înfrățire a acestora cu localități din România”.

Comunicat de presa primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP) 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

5 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago