1 noiembrie a fost declarata ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA AMBROZIEI, parte a campaniei “Viața fără ambrozie”
Glasul.info
1 noiembrie a fost declarata ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA AMBROZIEI, parte a campaniei “Viața fără ambrozie”
Deputatul PNL Florica Chereches este implicata intr-o ampla campanie pentru susținerea adoptarii Legii de stârpire a ambroziei, reusind sa mobilizeze o multime de jurnalisti in aceasta cauza, intr-un efort pentru a-i face pe factorii de decizie sa inteleaga ca avem de a face cu o planta invaziva, una dintre cele alergene plante din România.
“Cu ambrozia nu-i de glumit, pentru ca este cea mai alergena planta din România, care produce peste 30.000 de seminte si 2 miliarde de grauncioare de polen. Salut faptul ca Senatul a adoptat in unanimitate propunerea legislativa pe care am initiat-o alaturi de alti colegi si imi exprim speranta ca acelasi lucru se va intampla si in Camera Deputatilor. Vrem sa demonstram tuturor ca viata fara ambrozie poate sa devina o realitate.”, a declarat deputatul PNL Florica Chereches prin intermediul unui clip video postat pe contul sau de Facebook
1 noiembrie a fost declarata ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA AMBROZIEI, parte a campaniei “Viața fără ambrozie”
“Viața fără ambrozie poate deveni o realitate, dacă ne facem fiecare datoria! Azi e zi de campanie de susținere a proiectului meu de Lege de starpirea ambroziei, care a trecut de Senat și ajunge la Camera Deputatilor. Alătură-te și tu campaniei jurnaliștilor și distribuie postarile pe această temă.
Inițiatoarea Campaniei pentru susținerea adoptării Legii de stârpire a ambroziei, care a reuşit să mobilizeze o mulțime de jurnalişti în această cauză. Sănătate şi mult succes!”, a postat Florica Chereches pe contul sau de Facebook
“Jurnaliști, vedete TV, politicieni și artiști trag un semnal de alarmă privind necesitatea adoptării urgente a Legii privind combaterea ambroziei. Ei postează pe paginile lor de socializare mesaje de susținere în lupta cu cea mai alergenă plantă din România. Aceasta produce 30.000 de semințe și peste 2 miliarde de grăuncioare de polen, care produc forme severe de alergie, cu afectarea iremediabilă a sistemului imunitar.
Scopul campaniei este să atragă atenția publicului, asupra pericolelor la care se expun cei care intră în contact cu această plantă, precum și urgentarea votului în Camera Deputaților pentru Legea privind eliminarea ambroziei de pe terenuri lăsate în paragină, o lege așa cum au majoritatea țărilor civilizate ale lumii. Ca inițiator al proiectului de lege, alături de alți colegi deputați, salut această inițiativă civilă de susținere a unei legi atât de necesare pentru sănătatea populației.
Legea a fost votată în unanimitate de Senat, și va ajunge cât de curând în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, și apoi la votul final.
Legea prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de terenuri, private sau publice, de a și le curăța de ambrozie, iar dacă nu se conformează, riscă amenzi cuprinse între 750 și 5000 de lei — în cazul persoanelor fizice — și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice.
Legea are și o componentă de informare a populației, pentru ca aceasta să o recunoască și să se ferească de ea, să o stârpească. Legi similare există și în Germania, Austria, Elveția, Italia, Franța, chiar și vecina Ungaria.
Tratamentul alergiei la ambrozie e special, costă mult, și nu e decontat de Casa de sănătate. Simptomele bolii pot fi diferite și duc la afectarea parțială sau totală a capacității de muncă, la deteriorarea drastică a calității vieții. Cei care dezvoltă astfel de alergii, riscă să facă astm bronșic ulterior.
Îmi exprim speranța că și Camera Deputaților va adopta acest proiect de lege, astfel încât în România, viața fără ambrozie să devină o realitate, nu doar un vis.”, a mai adaugat deputatul PNL Florica Chereches