Eroii români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi
Începând cu luna decembrie a anului 1916, municipiul Iaşi a devenit capitala României, un statut pe care l-a deţinut până la finele Primului Război Mondial, în condiţiile în care o mare parte din teritoriul ţării a fost ocupat şi administrat de catre armata germană ocupanta.
Dincolo de concentrarea factorilor de decizie din domeniile politic şi militar în municipiul Iaşi, pe raza judeţului Iaşi au fost organizate spitale de campanie şi au fost amenajate spaţii de campare pentru militarii români.
Până la încheierea Marelui Război, peste 2900 de militari români au murit din cauza rănilor dobândite în luptă sau din cauza tifosului exantematic pe raza judeţului Iaşi.
Eroii români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi
Unul dintre cele mai importante locuri de înhumare a eroilor români din municipiul Iaşi este amenajat în Cimitirul „Eternitatea“ (strada Eternităţii 121).
Parcela eroilor a fost amenajată în perioada 1918-1920, fiind compusă din şapte monumente comemorative, unele dintre ele având şi rol de osuar. De asemenea, în perimetrul parcelei există 7 gropi comune, în care sunt înhumaţi 14 eroi români.
Numărul eroilor români ale căror oseminte au fost centralizate în osuare nu este cunoscut.Osuarul central are o înălţime de 10 m, având în terminaţie o cruce din piatră.
Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.
Sursa: Oficiul National pentru Cultul Eroilor