Eroii români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi

Eroii români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi

Începând cu luna decembrie a anului 1916, municipiul Iaşi a devenit capitala României, un statut pe care l-a deţinut până la finele Primului Război Mondial, în condiţiile în care o mare parte din teritoriul ţării a fost ocupat şi administrat de catre armata germană ocupanta.

Dincolo de concentrarea factorilor de decizie din domeniile politic şi militar în municipiul Iaşi, pe raza judeţului Iaşi au fost organizate spitale de campanie şi au fost amenajate spaţii de campare pentru militarii români.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Până la încheierea Marelui Război, peste 2900 de militari români au murit din cauza rănilor dobândite în luptă sau din cauza tifosului exantematic pe raza judeţului Iaşi.

Eroii români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi

Tur pietonal ghidat in Cimitirul Eternitatea - Iasi in cadrul programului "Turist in orasul meu"
Tur pietonal ghidat in Cimitirul Eternitatea – Iasi in cadrul programului „Turist in orasul meu”

Unul dintre cele mai importante locuri de înhumare a eroilor români din municipiul Iaşi este amenajat în Cimitirul „Eternitatea“ (strada Eternităţii 121).

Parcela eroilor a fost amenajată în perioada 1918-1920, fiind compusă din şapte monumente comemorative, unele dintre ele având şi rol de osuar. De asemenea, în perimetrul parcelei există 7 gropi comune, în care sunt înhumaţi 14 eroi români.

Ziua Înălțării Domnului, dar și Ziua Eroilor, sarbatorite si la IASI, Foto: Fandel Mihai
Ziua Înălțării Domnului, dar și Ziua Eroilor, sarbatorite si la IASI, Foto: Fandel Mihai

Numărul eroilor români ale căror oseminte au fost centralizate în osuare nu este cunoscut.Osuarul central are o înălţime de 10 m, având în terminaţie o cruce din piatră.

Evidenţa nominală a eroilor români înhumaţi pe raza judeţului Iaşi poate fi consultată pe site-ul Oficiului, la secţiunea Lista morţilor de război.

Sursa: Oficiul National pentru Cultul Eroilor

Oficiul National pentru Cultul Eroilor este o organizatie guvernamentala abilitata sa caute, descopere si sa identifice mormintele de razboi si operele comemorative de razboi si sa organizeze sistemul national de cercetare si evidenta a mormintelor si operelor comemorative de razboi românesti si străine, aflate pe teritoriului României, precum si a celor românești din strainătate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Proaspat deposedat de ordinul Steaua României, Kelemen Hunor isi anunta participarea la Carei la un eveniment cultural precedat de o lansare de carte exclusiv în limba maghiară

joi nov. 16 , 2017
Proaspat deposedat de ordinul Steaua României, Kelemen Hunor isi anunta participarea la Carei la un eveniment cultural precedat de o lansare de carte exclusiv în limba maghiară Cultura română n-a avut niciodata prioritate pentru cetateanul „român” Kelemen Hunor, care din pacate pentru noi, cetatenii acestei tari, din vina unor inconstienti […]
Proaspat deposedat de ordinul Steaua României, Kelemen Hunor isi anunta participarea la Carei la un eveniment cultural precedat de o lansare de carte exclusiv în limba maghiară

Poate vă place și:

libris.ro