Turcia

Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

Ultimele declaratii ale presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, legate de o potentiala revizuire a Tratatului de la Lausanne privind stabilirea granitelor dintre Turcia si Grecia, au starnit ingrijorare in randul oficialilor greci.

Este pentru prima data in ultimele sapte decenii cand se fac la asemenea nivel inalt declaratii cu privire la revizuirea granitelor Turciei. Momentul ales pentru acest fel de declaratii este de asemenea unul care ridica numeroase intrebari, fiind cunoscuta la nivel international instabilitatea politica si economica a Greciei din ultimii ani.

Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

“Prin interviul de astazi al presedintelui Erdogan se ridica serioase semne de intrebare asupra preocuparilor Turciei”, a transmis printr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al guvernului Greciei, Dimitris Tzanakopoulos

Prin tratatul de pace de la Lausanne, semnat la 24 iulie 1923 in Elvetia, la Lausanne, se anulau prevederile  Tratatului de la Sèvres din 1920, semnat de guvernul otoman, stabilindu-se apartenenta intregii Anatolii si a Traciei Răsăritene la Turcia.

Tratatul de la Lausanne

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan este nemultumit de dimensiunea apelor teritoriale si a spatiului aerian din Marea Egee acordate in favoarea Greciei, precum si de alte prevederi ale tratatului de la Lausanne, criticand termenii tratatului care a pus capat razboiului revolutionar turc dintre aliatii din primul razboi mondial si fortele nationaliste aflate sub controlul Marii Adunari Nationale a Turciei cu sediul in Ankara, aflate sub comanda lui Mustafa Kemal Atatürk.

Printre semnatarii tratatului de la Lausanne se regaseste si România, alaturi de Grecia, Regatul Iugoslaviei, Regatul Unit al Marii Britanii, Franta, Italia si Japonia.

Daca la momentul semnarii tratatului de pace de la Lausanne acesta a insemnat practic tratatul care a asigurat recunoasterea la nivel international a suveranitatii noului stat modern turc, republica Turcia proclamata la randul ei drept succesor al Imperiului Otoman, acum acesta este privit ca un acord pagubos care a adus mult mai multe prejudicii Turciei decat beneficii.

Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

4 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

6 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

6 zile ago