libris.ro

Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

Ultimele declaratii ale presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, legate de o potentiala revizuire a Tratatului de la Lausanne privind stabilirea granitelor dintre Turcia si Grecia, au starnit ingrijorare in randul oficialilor greci.

Este pentru prima data in ultimele sapte decenii cand se fac la asemenea nivel inalt declaratii cu privire la revizuirea granitelor Turciei. Momentul ales pentru acest fel de declaratii este de asemenea unul care ridica numeroase intrebari, fiind cunoscuta la nivel international instabilitatea politica si economica a Greciei din ultimii ani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Grecii sunt ingrijorati de afirmatiile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

„Prin interviul de astazi al presedintelui Erdogan se ridica serioase semne de intrebare asupra preocuparilor Turciei”, a transmis printr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al guvernului Greciei, Dimitris Tzanakopoulos

Prin tratatul de pace de la Lausanne, semnat la 24 iulie 1923 in Elvetia, la Lausanne, se anulau prevederile  Tratatului de la Sèvres din 1920, semnat de guvernul otoman, stabilindu-se apartenenta intregii Anatolii si a Traciei Răsăritene la Turcia.

Tratatul de la Lausanne
Tratatul de la Lausanne

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan este nemultumit de dimensiunea apelor teritoriale si a spatiului aerian din Marea Egee acordate in favoarea Greciei, precum si de alte prevederi ale tratatului de la Lausanne, criticand termenii tratatului care a pus capat razboiului revolutionar turc dintre aliatii din primul razboi mondial si fortele nationaliste aflate sub controlul Marii Adunari Nationale a Turciei cu sediul in Ankara, aflate sub comanda lui Mustafa Kemal Atatürk.

Printre semnatarii tratatului de la Lausanne se regaseste si România, alaturi de Grecia, Regatul Iugoslaviei, Regatul Unit al Marii Britanii, Franta, Italia si Japonia.

Daca la momentul semnarii tratatului de pace de la Lausanne acesta a insemnat practic tratatul care a asigurat recunoasterea la nivel international a suveranitatii noului stat modern turc, republica Turcia proclamata la randul ei drept succesor al Imperiului Otoman, acum acesta este privit ca un acord pagubos care a adus mult mai multe prejudicii Turciei decat beneficii.

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info