Moment istoric: s-a infiintat Federația Românilor din Serbia
Pe 21 ianuarie 2018, in localitatea Petrovac na Mlavi de pe Valea Timocului sarbesc, a avut loc un moment istoric: intr-o regiune cu o insemnata densitate de etnici români, a fost infiintata Federația Românilor din Serbia.
Intr-o incercare disperata de a-si pastra identitatea lingvistica, culturala si spirituala, diversele asociatii culturale ale românilor din Valea Timocului au ajuns la concluzia ca este necesar sa se coalizeze pentru a inchega o Federatie care sa-i reprezinte pe cei peste 300.000 de etnici români care traiesc neoficial in aceasta zona.
S-a hotarat ca pentru inceput aceasta Federatie sa fie formata din sase asociatii românești, conduse de catre unii dintre cei mai proeminenti lideri ai românilor din Timoc.
Moment istoric: s-a infiintat Federația Românilor din Serbia
Odata cu infiintarea Federației Românilor din Serbia a fost sarbatorita si Ziua Culturii Române prin organizarea unui scurt program artistic sustinut de catre copiii ce urmeaza cursuri de limba română in acest spatiu unde traiesc neoficial in jur de peste 300.000 de români.
Federația Românilor din Serbia va fi condusa de catre Dragan Demici, unul dintre liderii locali ai etnicilor români de pe Valea Timocului, cel care este de altfel desemnat ca fiind si un candidat pentru un loc in Consiliul Național al Românilor din Serbia.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
DeColdificati ba naibii toate institutiile de interes public! Coldea preda studentilor explicatii pentru care nu se poate lega Transilvania printr-o autostrada de restul tarii? Oricat ar dori românii sa scape de influenta lui Florian Coldea, s-ar parea ca este extrem de greu sa se intample acest lucru. Jurnalista Sorina Matei […]