Serbia

Moment istoric: s-a înființat Federația Românilor din Serbia

Moment istoric: s-a infiintat Federația Românilor din Serbia

Pe 21 ianuarie 2018, in localitatea Petrovac na Mlavi de pe Valea Timocului sarbesc, a avut loc un moment istoric: intr-o regiune cu o insemnata densitate de etnici români, a fost infiintata Federația Românilor din Serbia.

Intr-o incercare disperata de a-si pastra identitatea lingvistica, culturala si spirituala, diversele asociatii culturale ale românilor din Valea Timocului au ajuns la concluzia ca este necesar sa se coalizeze pentru a inchega o Federatie care sa-i reprezinte pe cei peste 300.000 de etnici români care traiesc neoficial in aceasta zona.

S-a hotarat ca pentru inceput aceasta Federatie sa fie formata din sase asociatii românești, conduse de catre unii dintre cei mai proeminenti lideri ai românilor din Timoc.

Moment istoric: s-a infiintat Federația Românilor din Serbia

Odata cu infiintarea Federației Românilor din Serbia a fost sarbatorita si Ziua Culturii Române prin organizarea unui scurt program artistic sustinut de catre copiii ce urmeaza cursuri de limba română in acest spatiu unde traiesc neoficial in jur de peste 300.000 de români.

 Federația Românilor din Serbia va fi condusa de catre Dragan Demici, unul dintre liderii locali ai etnicilor români de pe Valea Timocului, cel care este de altfel desemnat ca fiind si un candidat pentru un loc in Consiliul Național al Românilor din Serbia.

Sursa video: JURNAL ROMÂNESC

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago